Сјајни Били Болт одушевио првог дана ИксРос Релија на Златибору

Били Болт на прологу на Златибору

Сјајним тамичењем на атрактивном полигону почео је Светски шампионат у хард ендуро мотоциклизму са трком ИксРос рели на Златибору. Победу првог дана такмичења однео је Енглез Били Болт који је мајсторијама и брзином одушевио многобројну публику на новом паркингу у центру Златибора.

Оборена стабла, камење, старе гуме, даске асоцирају на велики неред, аи за хард ендуро возаче представљају хармоничан низ пререка на јединственом полигону који је био веома занимљив за све гледаоце. На паркингу између хотела Олимп и ТРК Златибор окупио се велики број мештана, туриста, љубитеља мото спорта из региона и целе Србије, али и иностранства који редовно прате овај караван.    

Такозвани пролог ИксРос релија је организован тако да су се током дана возили тренинзи и квалификације са појединачним стартовима. Врхунац су биле трке по 16 најбољих возача у свакој од четири категорије: Аматер, Хоби, Експерт и Про на којима се видела разлика у квалитету између класа. Осим што су се борили против камења, гума и стабала, возачи у колективном старту су се и међусобно борили за боље позиције. У најјачој конкуренцији сјајан је био Били Болт који је од старта наметнуо брз ритам, возећи готово без грешке преко сваке препреке. Енглез рођен 1997. године је на својој Хускварни осам кругова одвозио за 7минута 20секунди 83стотинке и тако зарадио најбоље стартно место за трку другог дана на Тари.  

У конкуренцији најбољих ендуро мотоциклиста света на другом месту завршио је Шпанац Алфредо Гомез, док је треће место освојио Тристан Харт, док је бранилац титуле Мануел Летенбихлер на четвртом месту.  

Рели се преселио на Тару где се возити у четвртак, док је у петак на програму Мокра Гора. Завршни дан трке је у суботу, 20. маја када ће се возити на Златибору са стартом од девет часова, а циљ је на Краљевом тргу где ће се одржати и додела награда победницима од 15 часова. Српски ИксРос хард ендуро рели је прва од осам станица Светског шампионата у овој дисциплини па је са нестрпљењем ишчекиван као почетак нове сезоне.