СК Звезда пред нову смучарску сезону (видео)

Октобарска трка на ски ролкама

Смучарски клуб Звезда и ове сезоне ће имати централни положај у српском нордијском скијању. Главни тренер клуба и селекторка репрезентације Србије Мина Илић ради на припремама за почетак зимске сезоне у којој ће главни фокус бити на учешћу Ање Илић на Светском купу и Балкан купу, као и наступ државног тима на Светском првенству, где се очекује да главницу репрезентације чине смучари са Златибора.

Најбоља српска смучарка Ања Илић тренутно се налази у Италији на припремама за нову сезону која ће почети тркама Светског купа у Норвешкој. Чланица клуба Звезда је серију најјачијх светских трка обезбедила тријумфом на Балкан купу у прошлој сезони. Светски куп је најјаче глобално такмичење у нордијском спорту и пет деценија окупља најбоље смучаре.

Осим трка Светског купа и Балкан купа, важан догађај у 2023. биће и Светско првенство које се од 21. фебруара до 5. марта одржава у Планици у Словенији. Према речима селекторке Мине Илић, на том великом такмичењу у репрезентацији Србије ће бити смучари са Златибора.

У претходној летњој сезони је били мање трка на ски ролкама у поређењу са претходним годинама, али је у октобру одржано такмичење на ком су учествовали златиборски смучари из клубова Звезда и Златибор. Ана Јеремић, Ђорђе Пауновић, Милош и Никола Ђорђевић, Тарик Аслани, а до победа су дошли Ставре Јада и Ана Цветановска из Северне Македоније. У зимској сезони Златибор ће по традицији бити домаћин неколико смучарских такмичења.

Осим рада са такмичарским погоном смучарски клуб Звезда покреће и бесплатну школицу спорта за децу од шест до 12 година као вид рекреације и увида у такмичарске потенцијале деце.