"Снежни лонац" уз "четкицу и чашицу" на Торнику (видео)

лонац

У сарадњи са "Златиборским еко аграром" и "Културним центром Златибор" Чајетина,“ Голд гондола“  је јуче својим посетиоцима пружила прилику да уживају у топлим залогајима једног од омиљених златиборских јела – качамака уз чашу домаћег, органског млека. Истовремено су љубитељи уметности уживали у „Четкици и чашици“,јединственој игри сликарских боја и топлих напитака.

„Голд гондола“ веома успешно реализује своје идеје везане за разноврсне активности које се одвијају свакодневно на врху Торника. О томе најбоље говоре дугачки редови посетилаца који долазе да уживају не само у панорамском разгедању планинског пејзажа, већ и да се опробају у сликању, или једноставно се опусте уз топле напитке и дегустирање старих српских јела, као што је то било јуче.

"Током зимске сезоне имамо различите активности. Данас је на реду активност која подразумева уметност. Са једне стране,уметност за душу - сликање уз чашицу вина или ракије; са друге стране, данас је такође активност бесплатне дегустације златиборског качамака. Наравно да је качамак традиционалан,  из ових крајева, али органски кајмак и сир, органско млеко, дају му ту додатну ноту, посебан шмек. Дегустацију радимо заједно са нашим партнерима из "Еко аграра", рекла је директорка "Голд гондоле"  Бојана Божанић.

"Оно чиме се "Еко аграр бави", односно млекара "Наша Златка", интезивно у последње две године је имплементација програма и довођење наших произвођача у статус органских, тако да мимо тога што су они произвођачи органског млека, са поносом можемо да кажемо да је наша млекара органска и да, поред органског пастеризованог млека које данас људи могу дегустирати овде, имамо и органски сир и кајмак", изјавио је Марко Марић, директор ПД „Златиборски еко аграр“.

А мајстор за спремање качамака на старински начин био је Мирослав Драгутиновић, кувар из Ужица.

"Ово је класичан златиборски качамак од белог кукурузног брашна, младог кајмака, старог сира, са мало свињске масти и органског млека... Бели кукуруз је сорте осмак, посебно млевен у воденици на камену, тзв. воденици поточари", објаснио је тајну доброг качамака Мирослав.

За два сата,колико је трајала активност под називом „Снежни лонац“, спремљено је  око 200 порција, и то у посудама које су прављене од дрвета, уз дрвене кашичице – све у складу са природом. Редови за дегустацију качамака били су константни, што довољно говори о добром укусу јела и мајсторству кувара. Задовољни су били и гости који су уз чашицу ракије, чашу вина или сокове, сликали пејзаже уз упутства ликовне уметнице Данице Јевтић Шишовић.

"Часови брзинског сликања се одржавају лако, посебно са неким ко има искуства  седамнаест година. Идеја је била да уз нашу ракију сликамо златиборске пејзаже по угледу на Божа Ковачевића, а уз чашу вина да сликамо нешто што је сликао Ван Гог, на париски начин. Они сви који пију сокиће, они могу да сликају како они желе . Деци је то увек дозвољено", са осмехом је објаснила идеју ове активности Даница Јевтић Шишовић, директорка КЦ Златибор.

Поред туриста, задовољни су и организатори овог дешавања. „Голд гондолу“ је од почетка празника до јучерашњег дана посетило скоро 20 000 гостију, уживајући у свему што су запослени у овом предузећу, у сарадњи са другим јавним предузећима и установама општине Чајетина, сваког дана организовали, и што ће и даље спремати за њих.