Социјални дијалог не постоји, позивамо све грађане да нам помогну у борби

просвета

Четири репрезентативна синдиката просвете упутила су данас позив јавности да подржи заједнички протест који је заказан за 26. септембар.

– Социјални дијалог не постоји већ дуги низ година. Надлежни одбијају или потпуно игноришу наше захтеве за изједначавањем просечне плате запослених у образовању са просечном платом запослених у Републици Србији и решавање проблема обимне администрације у школама. Наставници и сви запослени у јавном образовном систему све мање обављају васпитну функцију, а више административну и формалну. Врши се дискриминација у просветном систему над делом запослених који чине неодвојиву компоненту квалитетног образовања у Србији.” – наводи се у јавном позиву који потписују сва четири репрезентативна синдиката просвете.

Протест ће се одржати у уторак, 26. септембра 2023. године у 12 часова окупљањем испред Скупштине Републике Србије и протестном шетњом до Владе Републике Србије, где ће се предати захтеви и затражити пријем представника синдиката.

– Позивамо наше колеге, пре свега родитеље, целокупну академску заједницу и све заинтересоване грађане да узму учешће у борби за квалитетно образовање и перспективу наше деце у Србији. – стоји у допису синдиката.

Извор: Зелена учионица