СПЦ данас слави Света Три јерарха

т

Православна црква и њени верници 12. фебруара славе празник посвећен тројици јерарха - Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Не постоји ниједан православни крај на земљи до којег нису допрли гласови и проповед тројице богомудрих великих учитеља Христове цркве које прослављамо 12. фебруара. Овај велики празник треба прославити у весељу, миру и слози - обичај је да се верници радују и дан проведу у смеху.

Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар. А овај заједнички празник установљен је у XI веку за време цара Алексија Комнена. Једно време се повела полемика о томе ко је од њих тројице светитељ.

Ова тројица светитеља рођена су у четвртом веку, а њихова слава живи и до дан данас, преживевши векове. Будући да су били високообразовани, одрекли су се овоземаљских уживања, замонашили се и до краја живота провели у молитви и посту. По својој скромности, чистоти карактера и ненадмашној дубини ума, ова тројица јерараха посташе велика светила Цркве Христове.

Међутим, слава Божија пројави се на њима много после њихове смрти. Заједнички празник ових светитеља установљен је тек у једанаестом веку. Тада се народ поделио на три групе присталица: Василијеву,Григоријеву и Јованову. Све три групе народа величале су своју групу као највећу у односу на друге две. Али промислом Божјим, решен је овај случај и то га решише баш ова три светитеља. Сва тројица се јавише Евхаитском епископу Јовану и то прво сваки од њих посебно, а потом сва тројица заједно. Он им саветоваше да се умире и да се не свађају око тога који је од њих највећи, јер су пред Богом сви једнаки. Том приликом га замолише да им састави једну заједничку службу и такоустанови заједнички дан празновања.

По њиховој молби и савету би учињено и то још више увећа славу светитеља међу људима, а људи почеше још више славити Бога и молити Га за мир и радост. Тако ова три светитеља донеше мир међу посвађане људе и не само тада, него и данас они доносе мир и радост онима који се Богу и њима моле.

Кроз ова три светитеља прославио се Бог и потврдила се Његова Тројична Божанска личност. Оно што су Света Три Јерарха Господња проповедала за живота, то Бог потврди по њиховој смрти много година касније.Ова три данашња стуба Цркве Христове истакла су се као велики богословски писци и тумачи светог Јеванђеља и сва та њихова делаувек ће остати као велика и јака класична дела хришћанске књижевности.

За читаво време свог живота борили су се против лажне јеретичке науке,а тако и нама оставили у аманет да се одлучно боримо против оних који нападају Цркву.

Као три марљиве пчеле које неуморно лете од цвета до цвета, ова три Света Оца исповедала су Јеванђеље Христово свом душом и телом,свим људима и народима са којима су се сусретали.

Према веровањима, Света три јерарха штите народ и животиње од злих ветрова и мразева.

По томе какви ветрови буду дували на данашњи дан, како се верује, може да се прогнозира какво ће бити време током године. Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, северац доноси лошу годину с хладним временом. Источни ветар доноси несташице, а западни благодет, бар што се тиче рибе и млека. И ако ветра нема - добро је, чека нас весела и богата година.

Чобани у појединим крајевима Србије окупљају се на данашњи дан и свирају фрулу. Света три јерарха славе се код Срба као крсна слава. Овај велики празник у црквеном календару обележава се црвеним словом, а славе га и многи манастири и цркве.


МОЛИТВА СВЕТОЈ ТРОЈИЦИ ЈЕРАРХА ГЛАСИ:

"О, пресветли светилници Цркве Христове, Василије, Григорије и Јоване, који светлошћу православних догмата све крајеве земље обасјасте и мачем речи Божје смутње и роварења богохулних јереси угушисте! Припадајући вашем милосрђу, с вером и љубављу из дубине душе вапијемо: стојећи пред Престолом Пресвете, Једносуштне, Животворне и Нераздељиве Тројице за Коју се речју, писањем и животом храбро бористе и душе своје полагасте, увек Јој се молите да и нас утврди у Православљу, у једнодушности, до смрти непоколебљивом исповедању вере Христове, и у сведушевној послушности Његовој Светој Цркви; да нас опаше с висине силом против свих невидљивих и видљивих наших непријатеља; да сачува Цркву своју непоколебљиву од неверја, сујеверја, јереси и раскола; да дарује архипастирима нашим здравље, дуговечност и напредак у свему; пастирима нашим да пода духовну трезвеност и ревност за спасење своје пастве, владаоцима суд и правду, војницима стрпљивост, храброст и победу над непријатељима, сиротима и удовицама заштиту, болеснима исцељење, младима добро васпитање у вери, старима утеху, уцвељенима помоћ, и свима све што је потребно за привремени и вечни живот, те да у миру и покајању, изгарајући од жеље за спасењем, служећи Господу и подвизавајући се добрим подвигом, окончамо свој животни пут и удостојимо се у Небеском Царству заједно с вама увек певати и славити Пресвето и Величанствено Име Оца, и Сина, и Светога Духа у векове векова." Амин.