Спој гитаре и гудачких инструмената на Краљевом тргу (видео)

концерт

У оквиру програма Културног лета синоћ су концерт одржали Урош Дојчиновић, гитара и гудачки квартет „Интермецо“ на Краљевом тргу на Златибору. 

Познати српски гитариста, композитор, педагог и публициста Урош Дојчиновић и гудачки квартет „Интермецо“  који чине: Милена Рајковић, Тамара Живковић, Милена Мартинов Стојковић и Милица Јакшић, синоћ су по први пут заједно пред Златиборском публиком одржали концерт класичне музике.  Концерт је почео кинеском песмом „ Цвет јасмина“, затим је уследила руска нумера „ Две гитаре“, а у наставку вечери низале су се композиције из Шпаније као и звуци јужноамеричких аутора: „Из душе“ Валцер, Милонга, „Један“ Танго, „Растанак“ и „Девице сунца“. 

"Ја сам се досетио да ове године изводим композиције оних аутора из земаља које нису признале независну државу Косово, и на овај начин  истичемо ауторе  и  земље које се не чују тако често, а то су: низ јужноамеричких композиција,  најзначајнијих европских, а ту је и  Шпанија која је принципијална по том питању, а за коју знамо да је колевка мог инструмента - гитаре. Ово је један сплет композиција писаних у формама популарних типских игара", рекао је Урош Дојчиновић, гитариста. 

Дојчиновићева уметничка активност обухвата преко 3500 наступа остварених широм света, велики број радио и телевизијских емисија, више стотина одржаних стручних предавања,семинара. За вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету. “ИНТЕРМЕЦО” квартет је од свог оснивања 1999. године на територији Балкана, стекао репутацију лидера у извођењу музике инспирисане популарним музичким жанровима , а током последњих 12 година свој репертоар је мењао и проширивао у складу са концептима самих наступа. 

"Изабрао сам да негујем на свом репертоару композиције за које сматрам да посебно погодују овом мом инструменту, због тога јер је гитара један мали ансамбл. Ако се присетимо да људи који нису свирали гитару, али су били музичари, композитори озбиљне музике, Лудвиг ван Бетовен, Ектор Берлиоз и многи други који су остављали лепе коментаре у вези гитаре,  још у своје време су знали за њене тонске могућности. Публика ће то моћи да чује у једном новом светлу уз гудаше, а сматрам да је спој гитаре и ових гудачких инструмената: виолине, виоле, виолончела, један од најлепших камерних спојева ", каже Урош Дојчиновић, гитариста.

Публика је имала прилику да ужива у извођењу композиција из разних делова света у споју гитаре и гудачких инструмената које су инспирисане и испуњене етно звуцима. Следећи догађај у програму Културног лета је већ вечерас у 20 часова када ће на Краљевом тргу наступити група „Зана“. 

Сања Глишовић