"Спорт као вештина која доприноси квалитетнијем животу особа са инвалидитетом" (видео)

Радишић са ученицима ОШ "Димитрије Туцовић"

Удружење „Инклузија особа са инвалидитетом“ Златибор почело је са спровођењем пројекта „Спорт као вештина која доприноси квалитетнијем животу особа са инвалидитетом“ под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.  

Нова активност успешног златиборског параатлатичара и борца за бољи положај особа са инвалидитетом Александра Радишића је представљање пројекта „Спорт као вештина која доприноси квалитетнијем животу особа са инвалидитетом“. Циљ је да се представе и боље прикажу парааспортисти, а први корак су изложба и предавање које је одржано у Основној школи „Димитрије Туцовић“ на Златибору, за ученике седмог разреда.

„У оквиру пројекта смо урадили један спот са спортисти са инвалидитетом који причају своју причу и своја достигнућа. Ученицима смо приближили којим све спортовима могу да се баве особе са инвалидитетом јер би требало да буду заступљеније у свим сферама живота. Ја као спортиста, освајач многих медаља, параолимпијац и неко ко је запослен у Туристичкој организацији Златибор, и председник удружења које се бави приступачношћу на територији наше општине наставићу и даље својим примером и залагањем да доприносим побољшању положаја особа са инвалидитетом, не само за наше суграђане већ и за све туристе.    

Међународне организације су прогласиле 2023. за годину вештина, и спорт као вештина је изабран да кроз овај пројекат повећа разумевање положаја особа са инвалидитетом. Приказани су Радишићеви успеси, међу којима су европске и светске медаље у стоном тенису и бацању чуња. Представљене су и Радишићеве колеге Милош Зарић, Небојша Ђурић, Борислава Перић Ранковић, Жељко Димитријевић, Драженко Митровић, Горан Перлић...Изложба је и прилика да се упозна са спортским дисциплинама у којима могу да учествују и особе са инвалидитетом, укључујући и посебне прилагођене спортове као што су голбол, седећа одбојка или кошарка у колицима.        

И овај пројекат удружења „Инклузија особа са инвалидитетом“ Златибор је уклопљен са два важна датума, 3. децембром када је Међународним дан особа са инвалидитетом и 10. децембром када се обележава Дан људских права.