Спремност у свим ситуацијама

Спремност у свим ситуацијама

Како је безбедност на златиборској Голд гондоли увек на првом месту, Горска служба спасавања је одржала вежбу евакуације путника из кабине. У овој акцији учествовала су 22 спасиоца који су безбедно спустили и пребацили на копно све путнике који су се налазили у кабинама. ЦИљ је био да се спасиоци и запослени у ЈП Голд гондола Златибор увежбају за ситуације стварног спасавања.

Спретност и утренираност показали су тимови за спасавање са вода, као и спасилачки тимови који су се кретали између стубова и евакуисали путнике.

„Спасилачки тим се сатсоји из 15 екипа распоређених на посебним реонима где се одвијају евакуације. Сапсилац се прво пење на стуб и силази на сајлу гондоле, а онда долази до кабина одакле спушта пунтике на земљу. Коришћена је специјална опрема за кретање по сајли, приступ кабинама и евакуацију путнику без обзира на висину на којој се налазе“, рекао је координатор техничког спасавања Горске службе за спасавање Србије Александар Равас.

Терен у околини златиборске гондоле је специфичан због Рибничког језера и стрмог дела у подножју Торника што вежбу евакуације чини изазовнијом јер је потребна координација више екипа. Равас закључује да је вежба евакуације на Голд гондоли значајно унапредила знање и спремност ГСС-а после које су постали бољи спасиоци.

ЈП „Голд гондола Златибор“ кроз свој рад сарађује са бројним институцијама промовишући одговорност како према природи тако и према путницима. Вежба евакуације је једна од таквих активности у којој су учествовали и запослени из гондоле.

„Безбедност путника и запослених, као и спремност на све ситуације су у складу са основним делатностима нашег пословања и у суштини нашег управљања објектом гондола. Вежба спасавања путника из кабина је неопходна како би се испунили сви безбедностни стадарди прописани Законом у случају елементарне непогоде. Током овогодишњих активности коришћено је 6 кабина, а на Рибничком језеру налазило се два чамца за спасавање. На овај начин наши запослени заједно са партнерима из ГСС-а су још једном утврдили знање и спремност да пруже максималну безбедност нашим путницима у било којој ситуацији“, рекла је директорка Голд гондоле Бојана Божанић.

Евакуација са жичара и гондола један је од видова техничког спасавања на коме су сви спасиоци ГСС-а обучени, а са редовним увежбавањем одржава се висок ниво спремности и утренираности спасилаца.