Србија победник Балканског првенства у планинарској оријентацији (видео)

Чланови ПК Торник на Балканском првенству

Репрезентација Србије победила је на Балканском првенству у планинарској оријентацији одржаном на Златибору. Планинарски клуб Торник се показао као добар домаћин под покровитељством Балканске планинарске уније, а добро су се показали и чајетински такмичари у пионирској и јуниорској категорији. 

Око 130 планинара из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Северне Македоније на Златибору се такмичило у планинарској оријентацији на Балканском првенству. У овој занимљивој дисциплини циљ тимова који броје од три до пет чланова је да у што краћем року стигну до циља кроз природу уз проналажење контролних тачака. Као помоћно средство имају само мапу. Такмичари су били подељени у четири старосне категорије, код пионира је сва три прва места заузела Србија која је била прва и друга код јуниора, у сениорској конкуренцији је прва завршила Црна Гора испред две српске екипе, а код ветерана је Србија била прва и трећа а Словенија друга.

На отварању такмичења у дворани ТРК Златибор свим такмичарима је добродошлицу и срећу на стази пожелео Драгослав Гогић, председник Балканске планинарске уније. За овог искусног планинара, који је иначе и дописник Радио телевизије Србије из Крушевца је ово једна од првих активности с обзиром да је на фукнцију председника БПУ ступио овог месеца.

Првенство је почело ноћном трком која је одржана око Тић поља са стартом и циљом у ауто кампу где је тражене тачке било потребно наћи по мраку. Другог дана се 31 екипа надметала у дневој трци подно Торника, а стаза је водила и поред Рибничког језера. После дневне трке су решевани тестови теоријског знања а резултати сва три догађаја су дала победника у збирном плсаману. На крају је Србија скупила укупно 9025 бодова у четири категорије, друга је била Словенија, а трећа Северна Македонија.  

Од чајетинских такмичара у репрезентацији су били Лазар Марић, Никола Бујишић и Филип Луковић у јуниорском тиму као и Милена Бујишић и Вања Туцовић у пионирској селекцији. Планинарски клуб Торник је био домаћин првенства са планинарским савезом Србије уз подршку општине Чајетина, Туристичке организације Златибор, Голд гондоле и Културног центра.

Занимљиво да је Балканско првенство највиши ранг конкуренције у овом спорту, с обзиром да се не одржавају Европска или Светска првенства у овој дисциплини.