Српска нова година у Јабланци (видео)

јабланица

У традиционалном духу славља и саборовања, синоћ је организован дочек Српске нове године у златиборском селу Јабланица за све оне  којима су блиски српски обичаји и традиција. Манифестацију је организовало  Туристичко удружење Јабланица и МЗ Јабланица  уз помоћ Туристичке организације Златибор, Спортског центра Чајетина, Ловачког удружења Јабланица, у  сарадњи са помесном црквом а под покровитељством Општине Чајетина.

Програм прославе Српске нове године у Јабланици је почео око 18 часова вечерњим богослужењем и паљењем остатака бадњака, да би потом уследио програм за децу. Велико одушевљење је код најмлађих изазвао Божић Бата који им је поделио пекетиће, а они су заузвратњему и публици подарили рецитацијом или песмама. Око 20 часова уследио је културно-уметнички програм за старије, када је уз звуке трубе, Ужичког кола и песму почело право славље. Као и сваке године посетиоци су могли да се угреју чашицом куваног вина или ракије, пробају домаће чајеве, као и специјалитете од дивљачи - ловачки гулаш и кувани купус. 

" Имамо добре госте, добре водитеље програма, имамо добре и певаче, спремили смо добру вечеру, добро кувано вино и ракију... Имамо и добре госте, има их и са стране. Желимо да се настави ова наша стара традиција. За село, ово значи доста! Привлаче се туристи, разни гости. То значи да живи ова традиција, а требало би и млађе генерације да наставе поштовање Божића, ложења бадњака и свега што иде уз то", каже Милојко Удовичић, мештанин.  

Дочек нове године постао је незамислив без ватромета, па је тако било и синоћ. Манифестацију је организовало  Туристичко удружење Јабланица и МЗ Јабланица  уз помоћ Туристичке организације Златибор, Културног центра Чајетина, Ловачког удружења Јабланица, у  сарадњи са помесном црквом а под покровитељством Општине Чајетина.

Мирјана Ранковић Луковић