СТИЖЕ ПОМОЋ ГРАЂАНИМА И ПРИВРЕДИ

Председник Србије Александар Вучић представиће сутра детаљан пакет мера подршке за привреду и грађане како би лакше пребродили кризу изазвану светском пандемијом коронавируса.

Овај својеврсни појас за спасавање економске егзистенције људи, великих и малих предузећа и пољопривредне производње, како је председник Вучић открио, вредан је пет милијарди евра.

То је, према расположивим подацима, далеко већи износ у односу на економске "корона пакете" које су донеле неке од земаља у региону. Примера ради, словеначки премијер Јанез Јанша најавио је синоћ "мегазакон" помоћи становништву и привреди тежак три милијарде евра за превладавање последица епидемије вируса Ковид-19.

Хрватска је прошле недеље усвојила мере у вредности 3,9 милијарди евра за помоћ домаћој привреди и грађанима у актуелној кризи, а власти у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Северној Македонији још нису предузеле такве потезе.

Српска велика и мала предузећа, предузетници, занатлије, паори, домаћинства и грађани генерално, могу, дакле, да рачунају на олакшице и конкретну финансијску помоћ државе, јер имамо стабилну економску и фискалну ситуацију, а захваљујући монетарној политици НБС и високе девизне резерве, стабилан курс динара, умерен ниво инфлације.

Председник Србије је наговестио неке од мера из најављеног пакета, међу којима су померање рока за плаћање пореза и доприноса, као и плаћање аконтације пореза на добит на следећу годину, затим убризгавање две милијарде евра из банака преко гаранцијског фонда за ликвидност предузећа, подршка малим и микро предузећима у вредности 700 милиона евра.

Такође, држава намерава да три месеца исплаћује минималне зараде занатлијама чији посао је у кризи због корона вируса, да олакша услове задуживања предузећа путем давања гаранција, а планира и једнократну исплату по 100 евра свим пунолетним грађанима Србије.

Извор: Србија данас