СТО: У 2020. могућ пад броја страних туриста за 30 посто

Светска туристичка организација (UNWTO) објавила је студију о могућим последицама корона вируса на међународни туризам. Узимајући у обзир неуједначене мере ограничења путовања у државама широм света, ова организација која ради при Уједињеним нацијама процењује да је могућ пад иностраних туриста од 20 до 30 посто у односу на 2019. годину. СТО истиче да су ове бројке базиране на тренутним догађањима, где се свет суочава са друштвеним и економским изазовима без преседана и треба их узети у разматрање условно, пошто је природа тренутне ситуације у свету веома неизвесна.

Преведено у новчане износе, очекује се пад прихода од туризма на глобалном од 300-450 милијарди долара, што је око трећине суме од 1.5 хиљада милијарди долара, колико је остварено у 2019. години. То значи да би се изгубио раст остварен у претходних пет до седам година.

Поређења ради, СТО истиче да је пад 2009. године изазван економском кризом износио четири посто, а епидемија САРС-а 2003. године пад од 0.4 одсто.

Генерални секретар СТО, Зураб Пололикашвили, упозорава да су милиони запослених у овом сектору угрожени могућим губитком посла, али додаје и да се нада да је кроз историју постојала одређена отпорност туризма и наглашава значај заједничког деловања у осигуравању опоравка овог сектора по завршетку пандемије.

(извор: UNWTO)