СТОМАЧНИ ВИРУС ПУНИ ЧЕКАОНИЦЕ У СРБИЈИ

з

Расте број људи који се жале на стомачни вирус. Како кажу лекари, највише га добијају деца и бебе, али и одрасли се жале на мучнину, повраћање и дијареју!

Стомачни вирус у ово доба прави велике проблеме, поготово код деце, али и хроничних болесника, мишљења је педијатар Саша Милићевић.

Вирусна инфекција са јаким симптомима траје два до три дана, а затим следи реконвалесценти период односно период обнове снаге. Како би се скратио период лечења особа која доживи инфекцију треба да крене са дијетом јер су црева изиритирана вирусом, па би их јача храна само додатно иритирала.

У дијеталну храну спада барени кромпир, пиринач, двопек, индустријске супе, чајеви, али никако не треба узимати млечне производе.

Она је навела и да обнова цревне слузнице није тако брза па дијетални режим исхране треба да потраје до недељу дана.

Антибиотици не помажу код вирусних инфекција, па многи грешком и "за сваки случај" на своју руку узму антибиотике. То доводи до учестале дијареје, мучнине, повраћања што исцрпљује организам. Јављају се температура и главобоља као споредни симптоми.

- Што се тиче лекова треба узимати само пробиотик како би се надокнадиле цревне бактерије, а никако не треба пити лекове који заустављају дијареју јер се тиме помаже вирусу да остане дуже у организму. Ова фекално орална инфекција долази од прљавих руку и зато се мора водити рачуна о хигијени руку и хране - каже докторка Радмила Шехић за Курир.