Стопића пећина на прагу милионитог посетиоца (видео)

ф

Стопића пећина као најпосећенији спелеолошки објекат у Србији, све је више привлачна за туристе па је тако у току 2023. године преко 100.000 посетилаца обишло ово чудо природе. С обзиром на јаке зиме у овим крајевима посећеност је већа с пролећа мада је и у хладним данима, нарочито у време празника, заинтересованост туриста изненађујућа.

Стопића пећина наставља да оправдава звање најпосећенијег спелеолошког објекта у Србији. Наиме, за време Сретењских празника, у лепоти бигрених када, подземног водопада и пећинског накита уживало је преко 3.500 посетилаца што нам говори да ће се просек од 100.000 туриста испунити и ове године.

"Од самог почетка рада пећине 2008. године, посећеност на годишњем нивоу била је око 20.000 посетилаца. Након тога, заинтересованост туриста нагло расте, па смо за време короне достигли бројку од 120.000 туриста, што пећину сврстава у сам врх посећености. Ова година обећава да премашимо годишњи просек а догодине, у ово исто време, очекујемо милионитог посетиоца", рекао је Јован Павловић, ТО Златибор.

Уређење пећине се врши парцијално, готово сваке године се уради нешто ново на шта су гости и навикли и радо јој се враћају. Кроз пећину сада иде стаза укупне дужине око 400 метара, коју краси расвета у свим ходницима и каналима. Већ пар година доступан је и аудио водич Стопића пећине , који гостима омогућава да кроз видео, фото и текстуалне формате уживају у шетњи кроз десет кључних тачака.

"Склоп свих добрих околности чини је посебном. Заштитни знак пећине су бигрене каде и највећи отвор у Србији, због чега је веома специфична и лака за обилазак и деце и одраслих. Поред тога, локација нам је јако добра. Налазимо се у близини веома посећеног туристичког места, Златибора а онда и у близини магистралног пута за БиХ и Црну Гору. А што се тиче локала, налазимо се на "кругу двојке" како ми овде волимо да кажемо, а то је овај део пута који води ка Рожанству, Сирогојну, Гостиљу и Водицама".  

Туристичка организација Златибор улаже сталне напоре да Стопића пећина буде све уређенија, улажући знатна средства у инфраструктуру пећине и на заштићеном подручју. Поред недавно уређеног паркинг простора и мини пијаце на којој су изложени домаћи производи овога краја, у плану је да се замени комплетна расвета пећине као и да се изради пројекат визиторског центра.

"Ми и чистимо прилазни пут, одржавамо цело заштићено подручје и наравно, читав простор унутра. Оно што морам да нагласим је да нам велику помоћ пружа и општина Чајетина као и Министарство заштите животе средине. Тако да овде имамо и доведену воду, урађен мокри чвор, добијамо материјал за посипање пута тако да смо заједничким снагама успели да направимо ово што сада имамо". 

Тренутно радно време пећине је од 9:30 до 15:30 часова док је цена улазнице 400 динара за одрасле и 250 за децу од 7-15 година.