Студенти Београдског универзитета обележавају свој дан

Студенти  Београдског универзитет обележавају  свој дан

Дан студената Београдског универзитета 4. април, обележава се у знак сећања на студента Жарка Мариновића који је страдао током студентских демонстрација.
Током антифашистичких протеста студената широм тадашње Југославије, тог 4. априла 1936. 
Масовни протести студената завршени су повлачењем одлуке о увођењу полиције на Универзитету и сменом тада актуелног ректора Владимира Ћоровића. Убица Жарка Мариновића, Слободан Недељковић, кога је бранио Димитрије Љотић, проглашен је кривим и осуђен је на пет година затвора.
Студенти Београдског универзитета традиционално на овај дан на Мариновићев гроб у Алеји великана на Новом гробљу полажу венце и обележавају га пригодним програмима у Дому културе Студенски град и вечерњим концертом, а ово је прилика и за доделу диплома и награда студентима.
Универзитет у Београду у свом саставу има 31 факултет, који су организовани у четири групације - друштвено-хуманистички, медицински, природно-математички и техничко-технолошки, 11 научних института, Универзитетску библиотеку и седам центара. Академцима је на располагању 11 студентских домова, ресторани, здравствена установа, спортски центар, дом културе, два културно-уметничка друштва.
Поводом Дана студената Републички завод за статистику објавио је податке о броју студената који су уписали државне и приватне факултете у Србији.
Тако је у Србији у школској 2023/24 години уписано 47.946 студената, од чега је 57,9 одсто жена, а 42,1 одсто мушкараца, објавио је РЗС. Од укупног броја бруцоша 42,1 одсто чине мушкарци, а 57,9 одсто су жене.
У 2023/2024. школској години прву годину на државним факултетима уписало је 26.957 студената, приватним факултетима 8.963, државним академијама струковних студија и високим школама 9.630 и приватним високим школама 2.396 студената. 
Посматрано према начину финансирања студија, 49,7 одсто новоуписаних студената су корисници буџета, док 50,3 одсто чине самофинансирајући студенти.