Сумирани резултати тестова "Пажљивкова смотра" (видео)

Такмичење "Пажљивкова смотра" - прва фаза је завршено, а представници Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина и регионални координатори за Златиборски регионални центар су претходних дана сумирали и уносили резултате у предвиђену апликацију . Знање које су деца показала у узрасту: предшколци, први и други разред одсновне школе, је задовољавајуће, али је на појединим проблемима из саобраћајне културе потребно још порадити, кажу координатори.

https://www.youtube.com/watch?v=GLgrAfkLHKM

У општини Чајетина у првој фази  "Пажљивкове смотре" тестирано је 297 -оро деце  узраста: предшколско, први и други разред основне школе. Регионални координатори су ових дана сумирали резултате тестова .

"Oво такмичење је јако битно јер смо ми едукатори деце овог узраста на територији општине Чајетине, и добили смо повратне информације о томе какво је стање знања деце о безбедности саобраћаја на територији наше општине. Ту има доста доброг показаног знања, доста доброг рада учитељица и школа. Међутим, уочили смо и пропусте у знању које желимо да исправимо на својим следећим предавањима", каже Срђан Радовић, регионални координатор Пројекта.

Оно где су малишани најчешће грешили тицало се преласка улице ван обележеног пешачког прелаза када су у пратњи родитеља, затим вожње у аутомобилу где се дете са задњег седишта наслања на предња, играња на тротоару и слично. Едукатори посебно апелују на родитеље да се, када су у друштву деце,  правилно понашају у саобраћају јер деца примером најбоље уче што је најбоља гаранција да ће , када сама учествују у саобраћају, бити безбеднија. Овај тест и едукаторима даје јаснију слику како и на којим проблемима би требало више радити са децом.

"Ова апликација нама ће касније дати могућност да формирамо извештаје на нивоу одељења, школе, локалних самоуправа, региона и на крају републике. Након формираних извештаја на нивоу одељења видећемо где највише наши другари   греше. Морамо још радити и са децом и са наставним особљем али и са родитељима", истиче Горан Секулић, регионални координатор Пројекта.

Следећа фаза у "Пажљивковој смотри" јесте прављење тимова  за такмичење на општинској смотри.

"Свака школа из групе предшколаца, првог и другог разреда, даће тим од троје деце са једном резервом која ће учествовати на општинском такмичењу. Општинско такмичење треба да буде реализовано између 25.марта и 7.априла и то је нешто чему сад приступамо, на одговоре тестова и у договору са   школама када и где ће бити одржано", додаје Срђан Радовић.

Подсећања ради, у "Пажљивковој смотри" ове године ће из  58 локалних самоуправа учествовати преко 80 000 деце из 10 регионалних центара,  међу којима је општина Чајетина. Циљ смотре је унапређење процеса саобраћајно-образовног васпитања у предшколским установама и основним школама ради што безбеднијег учешћа деце у саобраћају.

Мирјана Ранковић Луковић