"Шумљаци" и " Истина нема рок трајања" промовисане у Чајетини (видео)

промоција

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" синоћ је промовисала књиге проф. др Миомира Милинковића, "Шумљаци" и " Истина нема рок трајања". О романима је говорио писац и књижевни критичар, др Милутин Ђуричковић. 

Радња у оба романа Миомира Милинковића смештана је на просторима Западне Србије,у гудурама на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, непосредно после Другог светског рата, кад су трајале потере власти за одметницима, остацима бораца "за краља и отаџбину".

"Један роман је посвећен такозваним шумљацима, а то су били такозвани одметници и четници и они су се до краја живота борили за "краља и отаџбину". Други роман који се зове "Истина нема рок трајања" у неком смислу такође представља наставак овог романа  који обрађује исто време и исти простор, али са неким другачијим наративним токовима, Тај роман има два упоредна тока, један који казује главна јунакиња бака Милосава и други који казује дечак Станимир. Те приче се међусобно подударају и на крају налазимо технику такозваног пронађеног рукописа где роман на крају добија један неочекиван филмски преокрет. Постоји код нас таква сурова стварност да некад оно што је квалитетно и уметнички вредно не добије праву валоризацију и рецепцију код читалаца и књижевне критике, али надам се да ће време показати да се заиста ради о добрим романима" рекао је на промоцији књиге др Милутин Ђуричковић,  књижевни критичар.

Аутор је у наведене романе преточио сопствене утиске из раног детињства, поткрепљњене историјским чињеницама, трудећи се да буде непристрасан и да никога од оних који су чинили злочине не ослобађа кривице. 

"Ја сам покушао, описујући реалне јунаке, да представим односно да дочарам,  атмоферу тог поратног времена кад се са страхом легало и кад се са радошћу устајало јер се остало живо, а сваки нови дан значио је срећу за сваког човека, јер то је било време потера, кад је УДБА, кад су нај спремнији људи из Београда дошли да елиминишу Божа Бјелицу, Српка Меденицу и остале "шумљаке" односно одметнике, како су их власти називале. То време је било време страха. И наравно, прошле су године, прошла су времена, људи су све то заборавили, али ето, ја сам решио да напишем књигу за неке будуће генерације, да људи знају шта је било и како се све то дешавало на тромеђи изнеђу Србије, Црне Горе и Босне",  рекао је аутор др Миомир Милинковић. 
Иако је имала тај пех да изађе пред читалачку публику у време короне, књига „Шумљаци“ на промоцијама наилази на врло добар одзив, посебно у местима која се у роману спомињу. 

Мирјана Ранковић Луковић