Швајцарија спремна за летњу сезону

Радници Културног центра Чајетина мењају бусен

Пролеће на стадиону Швајцарија значи завршетак такмичарске сезоне али и период бржег раста траве на теренима, што доноси више посла за службу одржавања Културног центра Чајетина. Тренутно се убрзано ради на репарацији терена како би све било спремно за сезопну летњих припрема.

Главни терен стадиона Швајцарија је у одличном стању. Травната подлога изгледа сјајно на свим деловима терена, укључујући и казнени простор где је извршена замена бусена уз коришћење једне нове методе. 

Наиме, Културни центар Чајетина годинама набавља квалитетан бусен из Србије и иностранства, али се дешавало да се материјал из равничарског поднебља, иако са добрим карактеристикама не прилагоди добро на планинску климу и надморску висину. Звог кише и лошег времена и ове године је каснила испорука бусена из Чачкa, па је пронађено решење да се искористи простор за загревање иза голова за скидање бусена и постави као на теренима 1 и 2. То се показало као добро решење јер се трава на главном терену одлично укопила с обзиром да је практично остала на истој локацији са истим условима.  

„Било је лоше време и киша нас је задржала, али користимо сваки дан лепог времена. Узимамо бусен са терена број један, иза голова, а тамо ћемо вратити други бусен, тако да ће бити спремно све, већ за прву следећу манифестацију. То је земља и трава која је ту годинама, тако да се много брже и боље прима тај бусен. Набављали смо бусен из целе Србије, прошле године чак и из Мађарске, али се није показао као добар за нашу планину. Ово би требало да буде најбоља варијанта,“

каже Горан Здравковић, руководилац на стадиону Швајцарија, где су терени интензивно коришћени јер се приводе крају такмичарске сезоне фудбалера Златибора и Чајетине, а одржане су и манифестације као што су Сурвајзвери и Златибор куп за децу. Већ за викенд на програму је велика завршница Лиге будућих шампиона, а потом и Куп пријатељства за омладинце који се традиционално одржавају на Швајцарији.

„Можемо рећи да су терени у изванредном стању с обзиром на то колико су коришћени и како је лоше време било са снегом. У другој половини маја је почела главна вегетација тако да су терени у оптималном стању и биће још бољи. Током целе сезоне су терени у употреби. Скоро да нема дана паузе осим зиме када је снег. Сви долазе овде јер им је лепо, већ се кренуло са манифестацијама, а у другој половини јуна крећу српски суперлигаши, као и увек имамо најаве долазака из Црне Горе, Румуније... Током целог лета биће заузети терени и надамо се да ће издржати ово што смо радили,“

закључује Здравковић. Осим радова на репарацији самог терена, на стадиону Швајцарија су асфалтирани и прилаз и паркинг што ће олакшати приступ. Да подсетимо, стадион Швајцарија се налази на одличној локацији у близини центра, као и магистралног пута. Са три терена има одличну понуду који могу да одговоре различитој методологији тренинга, нарочито у летњим припремама, али и за одржавање манифестација и такмичења.