Свечано отворен 11. Фестивал спортског филма (видео)

Фестивал спортског филма

Tрадиционалном доделом награда за животно дело и пројекцијом филма Скок свечано је отворен 11. Фестивал спортског филма у Културном центру на Златибору.

Емоције и понос изазвани сећањима на тренутке блиставих каријера обележили су отварање 11. фестивала спортског филма на Златибору. На уласку у другу деценију постојања настављена је традиција доделе награда за животно дело. Хаџи Петар Божовић је добитник награде из света глуме, а међу упечатљивим улогама је у серији „Више од игре“, вероватно најбољој домаћој спортској серији. Прослављени глумац није могао да присуствује додели, као ни најстарији добитник награде за животно дело, Александар Керковић, кошаркашки тренер и професор спорта који је недавно прославио 100. рођендан. Невероватан животни пут имао је и доктор Илија Јорга, један од утемељивача каратеа на Балкану. Први Европљанин који је постао носилац црног појаса 10. дан и оснивач фудокан каратеа био је преплављен осећањима и овако је реагова на доделу награде за животно дело.

Међу добитницима је и легендарни рукометни тренер Зоран Живковић, најтрофејнији српски селектор свих времена и освајач олимијског злата и као играч и као тренер. Лауреат Ђорђе Перишић био је у репрезентацији Југославије која је освојила прво олимпијско злато у ватерполу и један је од најистакнутијих спортских радника из Црне Горе.      

Овогодишњи добитник повеље „Наташа Ковачевић“ је српски параолимпијац Драженко Митровић, освајач 24 европске, светске и олимпијске медаље.

Фестивал је званично отворио председник општине Чајетина Милан Стаматовић, а чланови Савета фестивала су и Драган Кићановић, Дане Корица, Велизар Ђерић, Арсен Ђурић, Владимир Живановић, Мирко Петровић и Војислав Јањић.

Отварању фестивала присуствовали су  Дуле Савић, Милован Рајевац, Весна Читаковић Ђуришић, репрезентативке Србије у кошарци, Љубивоје Ршумовић...

Одређене су и посебне награде за локалне спортске колективе који су минуле сезоне направили највеће уепехе у својој историји, награда одбојкашком клубу Златибор је уручена на отварању, док ће на затварању бити уручење за кошаркашки клуб Златибор.

На отварању је започет и такмичaрски програм фестивала пројекцијом филма Скок о Наташи Ковачевић, аутора Ивице Видановића и Александра Милетића, који су награђивани на ранијим фестивалима. До недеље сваког дана од 10 часова ће у Културном центру бити приказано укупно 43 документарна и играна филма о спорту који ће се надметати за девет награда. Чланови жирија су Душан Цицвара, Аријана Хелаћ Сарачевић и Оливер Пауновић, а најбољи филмови са златиборског фестивала пласираће се на највећи светски фестивал спортског филма који се у новембру одржава у Милану.