16. мачкатска пршутијада одржава се у новопостављеној балон сали, која је обезбедила изванредне услове за једну овако добро посећену манифестацију. Ове године у новом простору, али и са новим организатором - Удружењем произвођача сувомеснатих производа, Сајам сувомеснатих производа оправдао је своје дугогодишње постојање. 17 излагача, од укупно 20 чланова овог удружења, представило се са традиционалним производима нашег краја - свињском и говеђом пршутом, стељом, сланином и кобасицом.
Примамљив мирис и укус прерађеног меса, богат културно уметнички програм и продајна изложба, која је организована у парохијском дому цркве у Мачкату, привукли су много посетилаца. Сајам је отворио председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, који се захвалио јавним предузећима која су помогла у организацији Пршутијаде, али и многобројним посетиоцима који из године у годину долазе у Мачкат и тако, по Стаматовићевим речима, дају свој допринос да се добар глас о општини Чајетина, Мачкату и традицији, чује далеко.
Оцењивање квалитета сувомеснатих производа вршио је "Југоинспект" из Београда, а чланови жирија изгласали су победнике.
Бронзана медаља за овчију стељу припала је Ружици Стојановић, сребрна Душану Стојановићу, а златна медаља додељена је произвођачу Николи Брковићу.
У категорији домаћа кобасица, бронзану медаљу добио је Драгољуб Шопаловић, сребрну Никола Брковић, а златну Душан Стојановић.
Бронзана медаља у категорији сланина припала је Николи Брковићу, сребрна Радомиру Шопаловићу, а златна медаља Владану Стојановићу.
У категорији свињска пршута, бронзану медаљу добио је Драгољуб Шопаловић, сребрну браћа Стојановић, док је златну медаљу добио Душан Стојановић.
Бронзана медаља у категорији говеђа пршута додељена је Радомиру Шопаловићу, сребрна браћи Стојановић, а златна медаља додељена је Миливоју Танасковићу.
"Ово је прва награда коју смо добили од када се бавимо производњом сувомеснатих производа, а овим се бавимо већ четири генерације. Морам да кажем да су и остали производи свих наших произвођача квалитетни, а укуси су различити, па тако се и награде деле. Ми пршуту производимо на традиционални начин, с тим што смо то мало унапредили, јер је веома тешко сушити месо у летњем периоду. Што се меса тиче, набављамо га искључиво из Србије", каже Миливоје Танасковић, чија је говеђа пршута добила највеће оцене жирија.
"Сваке године добијамо награде, а ове године добили смо три. Рецепт за квалитетан производ свакако је традиционалн начин прављења сувомеснатих производа, али и наша надморска висина, као и златиборски ваздух", каже произвођач Крста Стојановић.
Овогодишња пршутијада одржана је под покровитељством општине Чајетина, ТО Златибор, КСЦ Чајетина и предузећа "Еко аграр", а уз свесрдну помоћ самих произвођача, који су ове године, по први пут, били организатори.
"Драго ми је да су произвођачи постали свесни да су потребни удруживање и заједнички наступи, како би се изашло на тржиште и Србије и ван наших граница. Изузетно сам задовољан организацијом, а иако је лоше време, то није омело многобројне посетиоце да дођу", каже Владе Бојовић, директор "Еко аграра" који је био један од покровитеља ове манифестације.
16. Сајам сувомеснатих производа траје до недеље, 17. јануара.
Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs