Светородна лоза Немањића (видео)

изложба

У галерији Културног центра на Златибору синоћ је отворена новембарска изложба слика. Реч је о изложби под називом "Светородна лоз Немањића" сликарке Милице Ајдуковић коју је отворио скулптор Иштван Фуско, а која је златиборску публику оставила без даха. Уколико посетите Културни центар, схватићете и зашто.

Колико знамо историју? Колико знамо о Немањићима? Колико је потребно истраживати да би се о њима сазнало више, онолико више колико они, као наши преци који су стварали простор на којем бивствују Срби, то заслужују?

"Немањићима се бавим тачно десет година. Истраживањима сам прикупила грађу, литературу која је врло тешко доступна. Књиге које говоре на ову тему  су ретке и тешко се налазе, неке чак не могу да се узму из библиотеке, а ја не могу да узмем књигу коју ћу користити 15 дана. Када дођете до неког податка, он вам даје неку нит којом дођете до оног другог, драгоценог. Тако, рецимо, када сам писала књигу која се такође зове "Светородна лоза Немањића", морала сам да стављам фус ноте зато што су то подаци за које вам, да није њих, људи не би веровали јер знају да нисам историчар," казује сликарка.

На Миличиним сликама налазе се .портрети свих владара Немањића, са изузетно укомпонованим детаљима који су били карактеристични за доба у којем су живели, занимљивостима из њихових живота, осликаним задужбинама, а поред сваке слике налази се и пропратни текст који говори о ком је владару реч, добу владавине и сл. Подлошка за њихове ликове биле су средњовековне фреске, али Милица Ајдуковић је на својим платнима успела да их учини животворним, што очима посматрача оставља посебан утисак. Оно што је било мало теже и где је правила искорак, били су женски ликови: супруге, мајке и кћери владара.

"Како да насликам лик жене која је родила Светога Саву, то ми је било некако најинспиративније. Како приказати жену која је достигла највиши домет људског живота на Земљи, и на Небу? Која је родила свете Немањиће: Светог Саву, Светог Стефана Првовенчаног и чији је муж био светитељ, а потом се и сама посветила? То је значило да то мора да буде неки изузетан лик, по много чему специфичан", објашњава уметница.

Циклус "Светородна лоза Немањића" састоји се од 19 слика рађених техником уља на платну и оне су настајале нешто више од две и по године. Након њих, уметница је наставила да се бави Немањићима кроз три циклуса која је посветила лози Немањића , односно женама и кћерима које су рађале свете Немањиће, а о којима ће у неком наредном периоду тек бити рећи, када слике оживе пред публиком у галеријама. Ову изложбу на Златибору ће, према договору Културног центра и надлежних установа, у наредном периоду видети ђаци основних и средњих школа из Ужица и Чајетине, јер као што су се сложили многи присутни, то би био својеврстан час из историје. Сликарка је у знак одличне сарадње Културном центру поклонила слику под називом "Духовна Србија". Изложба ће бити отворена до почетка децембра.

 

Мирјана Ранковић Луковић