Ове године 16.октобар, Светски дан хране, обележава сепод слоганом „Здравље људи зависи од здравих система хране” и усмерен је на јачање капацитета за унапређење исхране становништва. Процењено је да је у свету око милијарду гладних људи , а за то нису криви само слаби приноси хране већ и високе цене намирница, мали приходи и повећање незапослености као резултата глобалне економске кризе. Правилна исхрана подразумева разноврсну исхрану- од свега по мало,ничега превише, кажу нутриционисти. Постоји пирамидална исхрана где су намернице подељене у седам група из којих треба бирати оне које су нутритивно богате беланчевинама, угљеним хидратима, витаминима, минералима, нешто мање оне незасићеним мастима. Поред разноврсне исхране битно је да телесну тежину одржавамо у оптималним границама , а то ће се постићи смањенем уноса засићених масти, а посебан акценат ставља се на унос воћа, поврћа и интегралних житарица које се узгајају у поднебљу где живимо. Обележавајући овај 16. октобар, Међународна организација за храну и пољипривреду УН дала је три кључне поруке:1- Добра ухрањеност зависи од здравог начина исхране, 2- За здрав начин исхране неопходни су здрави системи хране, 3- Здрави системи хране могући су уз одговарајућу политику, подстицаје и управљање.