Светски дан превремено рођених беба – 17. новемба.

Светски дан превремено рођених беба – 17. новемба.

Свака десета беба на свету се роди пре времена, што годишње чини 15 милиона беба. У Србији се годишње роди преко 4.000 беба рођених превремено.

Дан превремено рођених беба обележава се широм света 17. новембра. У обележавању овог дана учествују бројна удружења родитеља, организације, компаније и појединци у читавом свету. Овај датум је 2011. године уврштен у календар Светске здравствене организације као дан подизања свести о овом проблему, као и о подршци бебама и њиховим породицама. 

Бебе које су рођене превремено су оне које су рођене пре 17. недеље трудноће. Овако рођена деца често имају проблеме са респираторним системом, проблеме са слухом, видом, као и потешкоће у развоју. Такође, код превремено рођених беба често се јавља ризик од хроничних болести, а овакав порођај је ризичан и за мајку. Најчешће те бебе прве недеље и месеце свог живота проведу у Институту за неонатологију.

И даље није познат прави разлог због којег долази до превременог рођења бебе, али за битне узроке сматрају се поремећаји директно везани за стање бебе, хроничне или акутне болести мајке, као и социо-економске прилике труднице.