Светски шампионат у хард ендуро мотоциклизму у јуну на Златибору

Детаљ са трке на Златибору

На Златибору ће се и ове године одржати мото трка ИксРос рели у оквиру Светског шампионата у хард ендуро мотоциклизму. Општина Чајетина ће бити домаћин од 19. до 22 јуна.

Као и у претходне две године, најбољи светски возачи ће се тркати по златиборским пределима, а такмичари ће бити подељени у четири категорије или класе: про, експерт, хоби и аматер. Осим на Златибору, трасе трке ће водити и кроз Тару и Мокру Гору, а уводна манифестација биће трка на полигону првог дана трке, као и на ранијим издањима ИксРос релија.

Златибор ће бити трећа станица шампионата светаа који ове године броји седам трка а почиње у Велсу 10. маја трком Велис ХардЕндуро, што ће бити прва трка планетарног такмичења у Великој Британији, где је овај вид мотоциклизма веома популаран. У календару су и Ерцберг родео у Аустрији, Ред Бул Романијакс у Румунији, Тенеси Нокаут у САД, СиТуСкај Кемер у Турској и Хикспанија Паленсија у Шпанији.

Титулу шампиона брани Немац Мануел Летенбихлер који је прошле године победио на свих шест трка чиме је поостао први возач којем је то успело. На јединој ауто мото трци која је део неког светског првенства у Србији очекује се велики број такмичара у свим класама из целог света, али и свих из Србије и окружења међу којима је и Живорад Бијелић из Чајетине.