Сви љубитељи фолклора уживали су у традиционалној игри и песми КУД-ова из Груже на Краљевом тргу (видео)

КУДови из Груже

„Културно лето“ на Златибору у уторак вече обележили су народна традиција и фолклор, а пред публиком су наступила два културно-уметничка друштава:  „Гружа“ и „Вук и Наум“ из Кнића. 

Ни лоши временски услови нису спречили чланове културно-уметничких друштава „Гружа“ и „Вук и Наум“, да синоћ изађу на летњу позорницу и наступе пред домаћинима и гостима Златибора. КУД „Гружа“ које има традицију дугу преко две деценије , синоћ су представили омладински ансамбл и ветерани, а за културно-уметничко друштво „Вук и Наум“ из Топонице, наступили су дечији ансамбла и извођачки ансамбл. Публика је уживала пуних сат времена у традиционалној игри и песми из централне Србије  ,југоисточне Србије, Лесковачког Поморавља и Ђердапског Подунавља. 

„Имамо срећу да будемо ваши гости седам пута и увек се радујемо доласку на Златибор, јер смо са златиборцима пријатељи одавно  преко наших Општина које негују пријатељство годинама уназад. Волимо када дођемо овде али се радо одазивамо и када сте ви наши гости“, рекла је Наташа Вукојчић Живановић, КУД „Гружа“.

„Деца КУД-а „Вук и Наум“ су на Златибору наступала више пута, али од када је целокупан центар реновиран, бина, расвета, озвучење – први пут наступамо. Биће шаренолик програм како би обухватили све крајеве наше земље“, рекао је руководилац ансамбла "Вук и Наум", Владимир Андоновић. 

Општина Чајетина и општина Кнић дуги низ година негују добре и пријатељске односе у свим друштвеним сферама, а више о томе за Златибор прес рекао је Драган Вујовић из Удружења грађана за сарадњу општина Кнић и Чајетина.

„Пријатељство општине Кнић и општине Чајетина датира већ од 2014. године, када смо заједно учествовали на једном дивном пројекту који су организовали људи из златиборског села Јабланица. На месту погибије книћанског мајора Василија Луковића, подигли су један огроман Спомен-чесмо палим ратницима. Нама је сво ово битно зато што, нећете веровати, кроз нашу историју у нашим летописним књигама, да нје било људи из Јабланице ми не би ни знали где је наш мајор страдао“.

Следећи догађај у оквиру програма „Културног лета 2022“ је дечија представа „Зека Лепотан“, коју ће извести позориштанце „Смајли“ 28. јула у 19:00 часова на Краљевом тргу.