"Тајне наше мале" и пред златиборском публиком (видео)

мрл

У оквиру oбележавања четрдесетогодишњице рада Библиотеке Специјалне болнице Чигота, синоћ је у малој сали Чиготе било уприличено књижевно вече Мирјане Ранковић Луковић и промоција књиге "Тајне наше мале“.

Књига "Тајне наше мале" књижевнице Мирјане Ранковић Луковић, након успешних промоција одржаних у Чајетини, Ужицу и Београду, синоћ је промовисана и пред златиборском читалачком публиком. Ово је девета књига по реду са преко 30 прича, а ова ауторка родом из Ваљева, први пут се публици  представила својим књижевним делом 1998. године.

"Да, представљене су приче из ове нове књиге али и захваљујући разговору који је госпођа Мирјана Црнчевић водила вечерас, подсећање је било и на неке раније и приче и поезију", каже Мирјана Ранковић Луковић, књижевница.

Како и сама књижевница каже, ни сам писац не може да разоткрије ту стваралачку линију, то настајање онога чиме се бави, било да је у питању проза, поезија или роман. Међутим, Мирјана је један од ретких писаца који на својим књижевним вечерима  прича о мотивима, начину и настанцима својих дела и о томе на који се начин њено лично и уметничко "ја" додирују.

"Многе приче су настале  не само из мог личног искуства, о чему сам вечерас и говорила, већ се доста тога ослања на оно што чујемо, видимо, спознамо. Људи који су нам драги, људи које добро познајемо, људи које мало познајемо, они о којима слушамо, ствари које се дешавају... Све то вас потакне и понекад нађе место у некој причи за коју никада не бисте ни рекли да осликава оно што вас је у првом тренутку надахнуло да напишете. Понекад је једна прича спој много више прича, спој многих живота који се никада нису ни додирнули", рекла је Мирјана Ранковић Луковић. Ауторка књиге "Тајне наше мале" Мирјана Ранковић Луковић добитница је и награде "Хаџи Драган" за 2018.годину. "Књига је игром случаја доспела до руку људи  који су осмислили награду "Хаџи Драган Тодоровић" и који су помислили да је ова књига завређује. Ја сам изузетно захвална и поносна што управо Хаџи Драганово име носи та награда јер сам имала прилику да га упознам, не као пријатеља али као писца свакако и донекле и као човека. Лепо је када књижевна критика обрати пажњу. То је само још један поглед на оно што радите јер све што радите преточено је кроз призму онога ко чита, ко прима оно што сте ви имали да кажете", каже  књижевница. Књига "Тајне наше мале" наставиће свој пут промоције а од стране читалаца  добила је искрену подршку и препоруку. Остаје нам да са великим нестрпљењем ишчекујемо нова остварења  Мирјане Ранковић Луковић која каже да се у њеном рачунару тренутно налазе бар две збирке поезије, бар две збирке прозе а ту је и један роман који одавно чека свој наставак. Организатори ове књижевне вечери били су Библиотека Специјалне болнице Чигота и Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“. Осим наше суграђанке, књижевнице Мирјане Ранковић Луковић,  у оквиру прославе јубилеја библиотеке Чигота, књижевне вечери одржали су и Матија Бећковић, Слободан Симић, Жарко Требјешанин и Бошко Милосављевић. Данка Миловановић https://www.youtube.com/watch?v=vipt1Btb0ns&feature=youtu.be