Технолози из Словеније у посети постројењу за прераду отпадних вода на Златибору ( видео)

Постројење за прераду отпадних вода

Постројење за прераду отпадних вода на Златибору данас су са, представницима ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина, посетили  технолози из Словеније из фирме „Хидроинжењеринг“, како би исконтролисали досадашњи рад постројења и помогли у решавању евентуалних проблема. 

Постројење за прераду отпадних вода  на Златибору налази се у последњој фази пробног рада, а данас су постројење посетили технолози из Словеније који су и донатори овог пројекта, како би додатно унапредили и побољшали  његов даљи рад. О целокупним процесу кроз који се пролази како би вода била технички исправна, за “Златиборпрес“ је говорио словеначки технолог Дамир Мехнадић.

„Сваки дан примамо око 5- 6 кубика отпадне воде . Вода пролази кроз цело постојење и кроз различиите технолошке склопове из којих се један део полутаната одстрани из отпадне воде. Прво се очисте грубим решеткама; флаше, чаше и сви груби материјали, накох тога се чисти песак, масноћа и затим вода иде на биолошки процес где се одстањују ХПК (хемијска потреба кисеоника), одстрани се амонијак, нитрат и фосфор. На крају отпадна вода излази из постројења и има приближно исти квалитет као што има река. Имали смо пар проблема које смо решавали, а то су технолошки проблеми, и зато и постоји пробни рад уређаја, како би се у току пробног рада сви проблеми решили“, рекао је Дамир Мехнадић, технолог у фирми „ Хидроинжењеринг“ Словенија. 

Постројење на Златибору доприноси смањењу загађења животне средине , посебно водотока , а прерада се врши најсавременијом електро опремом. Захваљујући овој инвестицији, у Црни Рзав и Дрину иде искључиво прерађена и технички исправна вода. 

„Постројење функционише, употпуности се издваја сав груби отпад који се налази у води. У наредном периоду потребно је увести и оспособити дезинфекцију и дехидратацију муља“, рекао је Душан Ковчић, технолог постројења за прераду отпада на Златибору. 

Једна од најважнијих подухвата и инвестиција општине Чајетина и корак ближе циљу да постане прва еколошка општина,кажу представници ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина,  јесте постројење за прераду отпада која је најсавременија у овом делу Европе.

Сања Глишовић