Температуре током викенда опасне по здравље, Батут издао упозорење због топлотног таласа

сунце

Институт „Батут“ издао упозорење због најављеног топлотног таласа у наредним данима – 9, 11. и 13. јуна температуре ваздуха широм Србије у категорији „опасних појава“. Доктори упозоравају да ће високе температуре утицати на пацијенте са хроничним болестима.

Метеоролози за данас и наредне дана најављују претежно сунчано и топло време – између 31 и 35 степени Целзијусових.

Због тога из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ кажу да се у наредним данима прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха подводе под категорију „опасне појаве“.

„И то 9. јуна на северу Србије и у Београду, 11. јуна у северној, централној и западној Србији, а 13. јуна у Београду“, наводе у „Батуту“.

У саопштењу „Батута“ се истиче да, са аспекта здравља људи, по препорукама Светске здравствене организације (СЗО), топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности.

Др Ивана Стефановић из Градског завода за хитну медицинску у Београду саветује грађанима да избегавају најтоплији део дана за боравак напољу и да што чешће узимају течност и тако се рехидрирају.

„Кључни савет је умереност. Сви ми треба да водимо рачуна о свом здрављу, а наравно да ће тропски талас и високе температуре највише погодити пацијенте које већ имају неке хроничне болести, најчешће оне са кардиоваскуларним болестима“, рекла је Стефановић. 

РТС,Тањуг