„Тешко је бити млекар без додатних прихода“

краве

Тешко је опстати у млекарској прозводњи уколико вам је то једини извор прихода, сматрају чланови породице Лазовић из златиборског села Алин Поток. Они се десетак година баве производњом и продајом млека, а сматрају да су им сигурнији приходи од млекара него од појединачних купаца.

Лазовићи имају 14 музних крава, које просечно на дневном нивоу произведу 200 литара млека. Урадили су систем за мужу и кажу да су задовољни ценом млека и сарадњом са откупљивачима, али истичу да није увек било тако.

„Били смо у ситуацији да молимо откупљиваче или да те терају да тражиш везу. Једно време је концентрат био 38 динара, а млеко 28. Пре пар месеци је млеко било ко 50 динара, али цена је сада скочила“, каже домаћин газдинства, Милан Лазовић.

Како би овај посао имао исплативост, неопходно је да у производни процес буде укључено макар десет музних крава, сматра Милан. Али, уз улагања у механизацију, сточну храну и гориво, некада ни то није довољно.

„Пример је мој комшија, који је имао 20 крава, али се није бавио другим послом и морао је све да их прода. Ми, који смо имали додатне послове, успели смо да опстанемо“, додаје Милан.

Напомиње да му је подршка синова пресудно утицала на одлуку да истраје у овом послу. Један од њих, Алекса, ангажован је за функционисање млекомата, који су пре око годину дана покренули на Златибору.

„Нисмо превише задовољни продајом, иде око 25 литара млека, а капацитет је 250 литара. Током сезоне је било и до 40 литара, али сада је слабије. Ипак, планирамо да други млекомат поставимо у Ужицу“, каже Алекса Лазовић, који истиче да је увек желео да се бави пољопривредом и да настави очев и дедин посао.

Као пионири рада са млекоматом у Србији, кажу да су значајну подршку имали кроз субвенције локалног привредног друштва Еко Аграр, као и кроз олакшане папиролошке процедуре у локалној самоуправи и ресорном министарству.

„Без тих субвенција не бисмо млекомат ни покренули, јер је 12 хиљада евра превелика сума за сеоско домаћинство. За царину смо дали 2400 евра, јер се то води као расхладни ситем, а не као средство за пољопривреду“, каже Милан.

Од овог посла Лазовићи не намеравају да одустану, јер верују да ће криза са храном повећати интересовање за органском производњом. Намеравају да прошире капацитете, тако да су спремили још девет боксева за краве.

 

Новинар: Иван Јанковић