Тестови на КОВИД19 за Златиборски округ врше се у Краљеву

Ветеринарски специјалистички институт Kраљево обављаће тестирања на вирус KОВИД19 за пет округа међу којима је и Златиборски.

Са најавом власти да ће тестирања на нови вирус постати бројнија, неколико лабораторија добиле су могућност тестирања на KОВИД19 како би се растеретио национални институт Торлак у Београду, и читав процес убрзао. Међу лабораторијама које су постале референтне је и ВСИ у Kраљеву са дневним капацитетом од неколико стотина тестова.

Узорке ће допремати надлежни Заводи за јавно здравље као што је Ужице за Златиборски округ, али и епидемиолошке службе Расинског, Моравичког, Шумадијског и Рашког округа. Директор института Мишо Kоларевић изјавио је за Блиц да су запослени у ВСИ потпуно обучени и спремни за ово тестирање са вишегодишњим искуством у раду са инфективним агенсима и методом која је предвиђена када су у питању узорци на корона вирус. Према његовим речима, резултати би требало да буду познати за 24 сата.

Да подсетимо, на територији Златиборског округа од почетка епидемије до 31. марта откривено је 11 случајева корона вируса, од тога три у Ужицу, по два у Чајетини, Новој Вароши и Пожези и по један у Пријепољу и Сјеници.