Тоде Николетић - кум Фестивала "Деца међу нарцисима" (видео)

Писац Тоде Николетић, популарни стваралац за најмлађе, објавио је мноштво књига за децу. Својим песмама инспирисао је многе композиторе , тако да се на музичким фестивалима певају и Николетићеви стихови. Организатор је књижевних фестивала и поетских конкурса за младе, на којима се труди да афирмише талентоване малишане. Ове године ће се у Чајетини  дружити  са најмлађима поводом Фестивала "Деца међу нарцисима", чији је и кум.

https://www.youtube.com/watch?v=vIYNwi45kJE

Спортски центар Чајетина је организатор  фестивала "Деца међу нарцисима" који у овом малом месту успешно живи 27 година. Свакога мај са децом су се кроз њега дружили и кумовали литерарним темама најпознатији српски писци који своје стваралаштво посвећују најмлађој читалачкој публици. Ове године ће то учинити Тоде Николетић. Приликом прошлогодишњег гостовања на Златибору у Академији "Сарадници сунца" са њим смо разговарали о теми која последњих година нарочито брине педагоге и родитеље, а то је да ли и колико деца читају.

"Ми смо били изненађени, између осталога, пре свега жанром који деца читају као и њиховим сазнањима када је у питању књижевност. Интересантна је ствар и чињеница да ће се дете прихватити тога што ми  нудимо нпр. кроз "Академију сунца" Фондације Ршумовић, што сматрамо да је естетика кроз коју је пре свега прожета етика и све оно што је позитивно. Ако им понудимо нешто што је површно и што их мами у негативну енергију, ми ћемо као друштво посрнути и нећемо ићи у оном смеру у коме би требало. Управо из тог разлога се овај пројекат показао добар и овакве дестинације као што је Златибор у општини Чајетина која заиста има шта понудити, не само нашем туризму већ читавом свету. Дакле, она има одличан предуслов да овакве дестинације ствара, а да оне буду мамац за тзв. културни туризам.Ако још апострофирамо да је ово дечји културни тризам, е, онда смо заиста урадили добру и корисну ствар за нашу децу", рекао је   Тоде Николетић, кум чајетинског фестивала.

На овогодињем литерарном конкурсу "Деца међу нарцисима" могу учествовати ученици од 1. до 8. разреда са подручја Републике Србије. Кум је одредио девет тема које се шаљу на следећу адресу : Спортски центар Чајетина, Краља Александра Карађорђевића бр. 3,   31 310 Чајетина, са назнаком за литерарни конкурс. Радови се могу слати и електронским путем на мејл: domomladine8@gmail.com  , а последњи  рок приспећа радова је 24. април текуће године. Ауторе најбољих радова очекују и бројне лепе награде на Фестивалу који ће се одржати од 21.-23. маја у Чајетини. Ближе информације могу се добити на број телефона: 031 3832-014.

Мирјана Ранковић Луковић