Током јануара на подручју ПУ Ужице учињено 85 кривичних дела

полиција

Полицијска управа Ужице оцењује да је стање безбедности на подручју које се налази у њиховој надлежности током јануара било стабилно. Откривено је и пријављено укупно 85 кривичних дела што је за 9% мање у односу на јануар 2023. године, од којих је 75 кривичних дела из области општег криминала, осам кривичних дела из области привредног криминала, једно дело из области високотехнолошког криминала и једно дело из области еколошког криминала. Полицијски службеници расветлили су 79% кривичних дела извршених од стране непознатих лица.

Извршено је шест кривичних дела против живота и тела и 18 кривичних дела против имовине. Евидентирано је девет кривичних дела недозвољено држања опојних дрога и одузето је скоро 460 грама марихуане и мања количина амфетамина. У области јавног реда и мира остварено је повољно стање, будући да нису регистровани тежи облици нарушавања јавног реда. Евидентирано је 15 јавних окупљања, од којих 10 спортских и пет културно-забавних, на којима је присуствовало више од 12.000 посетилаца.

По Закону о јавном реду и миру евидентирано је 45 прекршаја, од којих је 19 извршено на улицама и на тргу, док је девет извршено у угоститељским објектима. Стање безбедности ученика и школа је повољно. Није било извршених кривичних дела ни прекршаја у школама на подручју Полицијске управе у Ужицу. У јануару 2024. године догодило се укупно 56 саобраћајних незгода, од којих 19 са настрадалим лицима, у којима је погинула једна особа, 10 задобило тешке, а 20 лаке телесне повреде.

Према категоријама учесника у саобраћају, погинуо је возач путничког возила, а међу повређенима је највише возача у путничким возилима – 15 и путника у путничким возилима – 11. У контроли саобраћаја откривено је 3.848 саобраћајних прекршаја. Из саобраћаја је искључено укупно 356 возача, од којих 198 због управљања возилом под дејством алкохола и 18 под дејством психоактивних супстанци. У току месеца јануара 2024. године на подручју Полицијске управе у Ужицу регистровано је 17 миграната, од којих је 14 изразило намеру за добијање азила у Републици Србији. На подручју Полицијске управе у Ужицу извршена је пријава боравишта за више од 13.000 страних држављана, што је за 38% више у односу на исти месец претходне године.

Током јануара, на територији Полицијске управе у Ужицу, одузето је 16 комада оружја, 12 у легалном и четири у илегалном поседу, као и 71 комад муниције. Полицијска управа у Ужицу, током јануара 2024. године, издала је 1.600 личних карти, 641 путну исправу, 1.461 возачку и 115 пробних возачких дозвола, као и 1.589 саобраћајних дозвола. Полицијска управа у Ужицу ће и у наредном периоду наставити са активним безбедносним покривањем подручја, ради безбедносне превенције и спречавања извршења кривичних дела, прекршаја и остваривања адекватне безбедности саобраћаја на путевима.