Традиционална Пршутијада отворена 22. пут (видео)

Отворена 22. Пршутијада

Традиционални сајам сувомеснатих производа отворен је 22. пут у порти цркве у Мачкату. На отварању поуларне Пршутијаде проглашени су победници за најбоље сувомеснате произвде, а представља се укупно осам излагача.

Мирис пршуте и других месних деликатеса су уобичајени за сваку пршутијаду, а новост на 22. сајму су звуци биолине са наступом вилиониста Бранка Ристића и Саше Петровића. На свечаном отварању проглашени су и победници у такмичарском делу Сајма. О наградама је одлучивао Центар за истражибање намирница из Београда са 10 оцењивача кој су у обзир узели изглед, боју, укус, мирис и остала својства сувомеснатих производа. Најбољу сланину припремио је Никола Брковић, као и најбољу стељу, најбољу свињску пршуту припремио је Драган Стојановић, а најбољу кобасицу и говеђу пршуту Петар Шопаловић.

22. Пршутијаду званично је отворио председник општине Чајетина Милан Стаматовић нагласивши значај производње хране у здравим природним околностима и подсетио на тежњу за формирање Агро-бизнис центра.

Поред локалних произвођача сувомеснатих производа свој штанд на сајму има и произвођач пеглане кобасице из Пирота у склопу сарадње овог града са Чајетином. У сајамску понуду су додати и пољопривредни произвођачи који се баве воћарством и пчеларством, а представља се и млекара „Наша Златка“ са палетом млечних производа, док ученици Угоститељско туристичке школе из Чајетине припремају качамак за све госте. За суботу у 13 часова је планиран културно – уметнички програм, у недељу ће бити извлачење добитника наградне игре, а излагачи се надају да ће викенд донети већи број посетилаца.

Организатори Сајма су Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа, општина Чајетина, предузеће Еко Аграр, Туристичка организација Златибор, Културни центар Златибор, уз подршку Комуналног јавног предузећа Златибор.   

Добитници награда на 22. Сајму сувомеснатих производа. 

СЛАНИНА: 1. Никола Брковић, 2. Милош Зарић, 3. Митар Марић

КОБАСИЦА: 1. Петар Шопаловић, 2. Рде Шопаловић, 3. Никола Брковић

СТЕЉА: 1. Никола Брковић, 2. Владимир Анџић, 3. Раде Шопаловић

СВИЊСКА ПРШУТА: 1. Драган Стојановић, 2. Раде Шопаловић, 3. Марко Стојановић

ГОВЕЂА ПРШУТА: 1. Петар Шопаловић, 2. Раде Шопаловић, 3. Драган Стојановић

За све посетиоце била је организована наградна игра, а добитници пригодних награда били су: Виторовић Љубиша, Ужице - сет ножева, Владислав Митрашиновић, Ужице - пакет пиротске пеглане кобасице, Светлана Зорзић, Шљивовица - пакет спанине, Милован Миланковић, Ужице - пакет кобасице и Пејић Лена, Ужице -   пакет пршуте.