Тренд раста броја посетилаца на Златибору се наставио (видео)

Златибор је у време празника дневно бележио  око 30 000 посетилаца, а само у време новогодишње ноћи на овој планини  је, према незваничној процени попуњености капацитета, било око 50 000 гостију. Томе је допринео и снег који је пао у право време, као и добра понуда забавно-културног програма.

https://www.youtube.com/watch?v=J7pxWadxeyA

Туристички посленици на Златибору могу бити веома задовољни празничном посетом овој планини. Гости су стизали из свих крајева Србије, као и из ближег и даљег окружења. Тренд раста броја посетилаца, како кажу у ТО Златибор, се наставио. Само страних туриста било је 30 % више него у истом периоду претходне године

"Како хотелијери, тако и угоститељи, сви су свесни прилива броја страних туриста, поготово гостију из Кине, тако да су се припремили релативно добро, припремили и меније и храну за те госте. Кадрови су се генерално оспособили познавањем страних језика за комуникацију са тим туристима, тако да су то неки нови изазови са којима се дестинација бори. Морамо да нагласимо и да нас је време послужило, снег је пао у правом тренутку. Сви који су дошли на Златибор могли су да уживају у снежним спортовима, да посете и ски центар Торник који је релативно брзо успео да припреми стазе да ски центар пусти у рад, надамо се да ће ових дана бити пун капацитет и да ће све стазе радити. Скијалиште Обудојевица је такође радило, и сви локалитети су такође били отворени. Све је то допринело доброј посети,"

каже Владимир Живановић, директор ТО Златибор. Један новогодишњи дочек је за нама, али за неколико дана ће се прославити и Српска нова година. На Златибору су и за њу спремни.

"Заједно са Туристичким удружењем, општином Чајетина, Спортским центром Чајетина и Туристичком организацијом, сви заједно улажемо напоре да на један традиционалан и несвакидашњи начин обележимо Српску нову годину уз богат програм, пре свега дечију представу и дељење пакетића у порти цркве у Јабланици, културно - уметнички програм, кувано вино и ракију, посетиоци ће моћи да се послуже,"

додаје Живановић. Пошто Српска нова година пада у период међусезоне када је и први део школског распуста завршен, на Краљевом тргу неће бити организован концерт. Са планираним активностима и манифестацијама од којих је прва на реду Пршутијада у Мачкату, наставиће се поново у фебруару, каже Живановић. Интересовање за тај период је и даље велико. Уколико и зимска идила потраје довољно дуго да задовољи заљубљенике у зимске спортове, шетње и игре на снегу, додаје Живановић, Златибор ће остати на врху најпосећенијих туристичких дестинација.

Мирјана Ранковић Луковић