У КЦ Златибор отворена изложба посвећена Мирослављевом јеванђељу (видео)

л

У галерији Културног центра Златибор, у наставку манифестације "Духовним стопама", посетиоци су имали прилику не само да виде, него и да дотакну и прелистају факсимил Мирослављевог јеванђеља. Свим заинтересованима је омогућено разгледање стручно вођене изложбе "Божанско надахнуће- Мирослављево јеванђеље" до 17.02. у термину од 10.00-17.00 часова.

Изложба посвећена Мирослављевом јеванђељу отворена је у галерији Културног центра на Златибору. Поставку посвећену књизи, коју је УНЕСКО уврстио у највреднија документа целокупног човечанства, до сада је видело више од 1.400.000 посетилаца широм света. О најстаријем и највреднијем ћириличном рукопису говорио је Вељко Топаловић.

"Ово је изложба о путу Мирослављевог јеванђеља кроз време и простор. Ту су факсимили, најбоље могуће копије Мирослављевог јеванђеља и српског псалтира који се чува у Минхену, два најбоља и најскупља факсимила на свету. У изради ове изложбе учествовало је 300 светских стручњака. Мирослављево јеванђеље је најстарији сачуван српски средњовековни рукопис на ћирилици. Он се сматра највреднијим српским покретним добром које је 700 година провело у манастиру Хиландар а у току два светска рата чувано је са свим златом које се налазило у Србији у том тренутку. После Другог светског рата држава Србија је уложила 10 милиона евра у неуспешни покушај израде фототипског издања. Овде се налази и факсимил српског псалтира, рукописа из 14. века. То је можда најраскошнији псалтир у Европи зато што има највећи број минијатура осликаних на злату".

Гост на предавању био је Инок Сава са Свете Горе који је донео чудотворну икону Млекопитатељицу и увеличао овај духовни догађај.

" Ова литијска икона је пре 8-9 година дошла у Србију, она има своју вољу и Пресвета Богородица са својом иконом путује где она жели. Била је у Русији три пута, у многим епархијама српске и руске цркве, били смо и код Свете Петке. Имамо и псалтир цара Давида, минхенски псалтир из 14. века који је вероватно држао и цар Лазар. Ово су наше највеће светиње и док се не вратимо коренима неће нам бити боље, то је моја порука", каже Инок Сава.

У наредним данима биће приказан документарни филм „У почетку беше реч“ о драматичном историјату најстаријег српског ћириличног рукописа. Документарни филм добио је прве награде на светским фестивалима а факсимилна издања из 1998. и 2019. године откупиле су највеће библиотеке и универзитети света.