У ОШ "Димитрије Туцовић" Чајетина одржана је радионица у оквиру пројекта "Моћ промене" (видео)

радионица

У понедељак 6. децембра у ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини одржана је радионица у оквиру пројекта „Моћ промене“ коју реализује УГ "Златиборски круг" у сарадњи са удружењем "Феномена" из Краљева, у оквиру кампање 16. дана активизма . 

Данас у ОШ "Димитрије Туцовић" одржана је радионица под називом „Моћ промене- моћ превенције“, која је усмерена на јачање самопоуздања код девојака и девојчица. Данашња активност је наставак на предходних осам радионица које су одржане и  успешно спроведене прошле године у оквиру пројекта "Моћ промене", а у ком учествују координаторке и представнице испред УГ удружења грађана "Златиборски круг" Ивана Милојевић и Јагода Јеремић, као и представници Ученичког парламента, али и ученици 7. и 8. разреда. 

"Данашња активност је наставак пројекта који ми радимо већ од прошле године, пројекат спроводи УГ "Златиборски круг" заједно са удружењем Феномена из Краљева. Пројекат има назив "Моћ промене- моћ превенције", а усмерен је пре свега на јачање самопоуздања. Циљ самог пројекта и глобални назив јесте превенција роднозаснованог насиља, а баш данас смо ту јер се период од 25. новембра до 10. децембра односи на 16 дана активизма што заправо представља важне датуме за права човека, права жена, и генерално превенције насиља. 25. новембар Међинародни дан борбе против насиља над женама, који је установљен због суровог убиства три девојке у Доминиканској Републици још давне 1960. године,а то су биле активисткиње које су се бориле за права човека, уопште људских права. Веома значајан други датум јесте 10. децембар тада је донета Међународна конвенција УН о људским правима", каже Ивана Милојевић, координаторка пројекта. 

Новина и гост на данашњој радионици била је вршњачка координаторка Катарина Кнежевић, ученица средње Угоститељско-туристичке школе у Чајетини.

"Била сам на кампу у Врњачкој Бањи крајем августа коју је организовало удружење "Феномена" тада смо се едуковали о насиљу, а данас сам ту да пренесем своје знање о превенцији насиља ученицима нижих разреда основне школе", рекла је Катарина Кнежевић, вршњачка координаторка. 

„16 дана активизма против насиља над зенама“ је глобална, светска кампања која почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женам а завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.

Сања Глишовић