У овој години реконструкције шест кровова на објектима "Старог села" (видео)

Приоритет Музеја на отвореном "Старо село Сирогојно" био је, у последње три године,  реконструкција кровова на дрвеним објектима који су подлегле зубу времена.   До сада их је завршено 16, а у овој години остало је да се одради  још шест.

https://www.youtube.com/watch?v=YlCC8GyofjI

Музеј на отвореном "Старо село Сирогојно" у свом комплексу има 50 дрвених објеката којима су приказани не само  архитектура српског села  19. века већ и  начин привређивања и организација породичног живота живља брдско - планинских предела динарске регије. Имајући у виду да је постављање и реконструкција златиборских брвнара у "Старом селу" почела осамдесетих година, време је узело данак па је дрвеним грађевинама постала преко потребна реконструкција и заштита од пропадања.

" Морам да истакнем огромну захвалност Министарству културе и информисања које је наш оснивач и финансира нашу установу , које је препознало важност и хитност послова на крововима наших објеката. Ми смо до сада у комплексу препокрили 16 објеката за три године што је огроман посао имајући у виду све процедуре које морамо проћи док стигнемо до почетка радова, као и кратку грађевинску сезону која је на планини много краћа него у неким нижим, топлијим крајевима. Ја сам задовољна и динамиком рада и изведеним радовима под надзором Републичког завода за заштиту споменика културе", прича Светлана Ћалдовић, директорка Музеја на отвореном "Старо село Сирогојно".

Иначе, надлежно минисатрство је из буџета за ову годину за Музеј издвојило 43 милиона , што је у односу на претходне године више за око осам милиона динара. Тиме је, између осталог, омогућен наставак радова на  преосталим планираним објектима.

"Ми смо јако скромни, без обзира на ту цифру и на друге установе културе, али  нама је то заиста велики помак за оно што је неопходно урадити . Ове године је у плану шест објеката: млекари у првом и другом домаћинству, вајат особина, пекара и салаш у првом, као и зграда депоа која је највећа међу свим овим објектима. Надам се да ћемо ове године успети да одрадимо ових шест објеката."

Овај музеј је својом занимљивом поставком, као и програмима које током године организује за посетиоце, постао надалеко познат. Доста домаћих и страних туриста  посети  га током године, а само у 2019. их је било око 50 000.

Мирјана Ранковић Луковић