У ПРАГУ ОДРЖАН ДРУГИ САСТАНАК У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ACHIEVE”(видео)

Општина Чајетина један је од учесника пројекта за демократско укључивање и грађанско учешће „Achieve”, који спроводи организација „Алда“, уз подршку Европске уније. Циљ је развијање свести о националном и ширем европском идентитету. После Хрватске, други састанак у оквиру пројекта одржан је у Прагу, а своје представнике имала је и Чајетина.

-Истраживања која смо радили за овај састанак тицала су се пре свега културног и националног идентитета, уз укључивање деце и представника старије популације. Две групе су биле спортисти, млађа популација, док су трећу чиниле чланице „Удружења сеоских жена“. У свакој групи било је по десет учесника. Упитник смо прилагодили питањима о националном идентитету, симболима државе, о праћењу спортских догађаја, мишљењу о другим нацијама... Посебно треба истаћи ово последње, јер деца имају предрасуде о другим нацијама, које су вероватно потекле од старијих. Сви су пратили спортске утакмице, национални симболи су им јасни, али нису превише упућени у неке споменике као нпр. обележја из Првог светског рата, иако су били у прилици да их посете, што значи да се деца не едукују превише о томе, не читају о томе. Циљ пројекта је да старији едукују млађе о свему што је значајно за националну историју. Ми смо сва наша истраживања објавили на локалним медијима и гласилима, што остали нису урадили, иако је један од циљева био да се сам пројекат на тај начин прошири, по чему се наше истраживање разликовало- каже Слађана Вуловић, шеф кабинета председника Општине Чајетина и једна од представница Општине на састанку у Прагу.

У Прагу је било 30 представника из укупно 13 земаља учесница. Наредни састанак одржаће се на јесен у Пећи, на Косову, а наредног пролећа је завршно окупљање у италијанској Вићенци.

https://www.youtube.com/watch?v=yWPncdyUi5M [easy_image_gallery gallery="824"] (фото: приватна архива Слађане Вуловић)