У припреми стална поставка слика у КЦ Златибор

милић

Галерија Културног центра Златибор ће од јануара имати и своју сталну поставку слика. Реч је о шест слика великог српског ликовног барда, Милића од Мачве, које су купљене од његове кћерке.

У питању су златиборски пејзажи , а то су:

-"Златиборска поема" (1981.)

-"Сликар са Палисада" (1975.)

-"Лонац из Злакусе"(1993.)

- "Окупација идеалног пејсажа" (1996.)

-Налет рајснадли на планинске врхове" (1997.)

-"Зов планине" (1983)

Милић Станковић рођен је у Белотићу 20. октобра 1934, а умро у Београду 8. децембра 2000. године.  Академију ликовних уметности  је дипломирао 1959. године.Прву самосталну изложбу отворио је 1. септембра те године у Београду, а прву самосталну изложбу у иностранству - 1964. године у Женеви. Био је члан Удружења ликовних уметника Србије од 1960. године. Током 1964. и 1965. живео је и радио у Паризу, потом у Београду, Бриселу, Белотићу, на Златибору и на Пиросу (Грчка). Био је један од 13 чланова друштва „Медиала“.На његовим сликама доминирају лебдећи балвани по којима је нарочито познат, затим ужарене лопте и санте леда. Његови узори у сликарству били су Бош, Бројгел, Иван Генералић и Салвадор Дали, а за његово сликарство би се могло рећи да је својствена мешавина фигуративног надреализма и наивне уметности. Осим сликања бавио се и архитектуром (пројектовао је и саградио три атељеа), вајарством и писањем поезије. Имао је специфичан стил одевања: црни плашт сличан мантији, црну беретку и штап налик на владичански. 

Граду Крушевцу оставио је око 130 слика, углавном уља на платну, уз неколико акварела и графика. Његова ћерка је позната мултимедијална уметница Симонида Станковић од које су слике купљене.

 

Мирјана Ранковић Луковић