У Србији проглашено ванредно стање

Ванредно стање проглашено је на територији целе Републике Србије због пандемије вируса COVID19, саопштио је у недељу увече председник државе Александар Вучић према одлуци коју је донео са председницом Владе Аном Брнабић и председницом Скупштине Мајом Гојковић.

Влада Републике Србије донеће уредбе којима се детаљније дефинишу активности током ванредног стања као и надлежности локалних самоуправа. У цивилне сврхе спровођења мера биће укључени и припадници Војске Србије.

Од понедељка неће радити школе, вртићи и факултети, а најављено је да ће се облик школске наставе спроводити преко Трећег програма Радио телевизије Србије, с обзиром да се не очекује да се образовне установе отворе до краја школске године.

Страним држављанима забрањен је улазак у Србију, осим дипломатама и онима са боравишним дозволама. Српски држављани који долазе из иностранства у обавези су да проведу 14 дана у самоизолацији, а 28 дана уколико долазе из држава које су жаришта Kорона вируса, што ће контролисати полиција. У случају да не проведу прописано време у кућном карантину, предвиђена је казна до три године затвора. Они који у изолацији осећају симптоме болести морају да се јаве надлежнима који ће их тестирати на COVID19.

Особе старије од 65 година означене су као најугроженија група уз препоруку да не напуштају своје станове, куће или дворишта, а уколико се у наредним данима препорука не буде поштовала, може се увести обавезујући карактер. Најављено је увођење механизма за потребе старијих лица. Раније је Влада донела одлуку којом се забрањују скупови са преко 50 учесника.

До недеље у 20 часова у Србији је откривено 48 случајева заражених Kорона вирусом, без смртних случајева.