У среду почињу МОСИ, Чајетина против Ужица на отварању

Свечано отварање МОСИ на стадиону "Радомир Антић"

Ужице је домаћин Међуопштинских омладинских спортских игара "МОСИ Ужице 2024" које ће се одржати од 10. до 14. јула. Ове 59. МОСИ игре окупиће око 2.500 из 31 града са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Свечано отварање је у среду од 18 часова на стадиону „Радомир Антић“ са традиционалним дефилеом учесника, након које ће бити и прва атлетска надметања, односно трке на 800м, а од 20ч је прва фудбалска утакмица између домаћина Ужица и Чајетине.

Спортисти ће се такмичити у 18 спортских дисциплина: атлетици, кошарци, рукомету, фудбалу, шаху, малом фудбалу, стоном тенису, планинарству, одбојци на песку, пливању, каратеу, спортском риболову, тенису, бициклизму и од ове године са два нова олимпијска спорта на Играма - ватерполу и баскету 3х3.

Да подсетимо, Чајетина ће се представити са 89 учесника у чак 11 спортова, што је очекивано већи број с обзиром да је комшијска општина домаћин Игара.

Пријављене су репрезентације општина учесница из: Ариља, Бајине Баште, Зубиног Потока, Ивањице, Косјерића, Лучана, Љубовије која први пут узима учешће, Нове Вароши, Новог Пазара, Пожеге, Прибоја, Пријепоља, Севојна, Сјенице, Тутина, Чајетине и Ужица (Србија), Берана, Бијелог Поља, Колашина, Мојковца, Плужина, Пљеваља (Црна Гора), Вишеграда, Новог Горажда, Фоче, Чајнича, Рудог, Рогатице, Соколца (Република Српска) и Горажда (Федерација Босне и Херцеговине).

Град на Ђетињи МОСИ организује после 53 године, а ове године је и државна престоница културе, па ће ова два догађаја бити међусобно повезана током трајања Игара. Пријављена је 321 екипа, 99 у женској 222 у мушкој конкуренцији. Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и председница Организационог одбора 59. "МОСИ –Ужице 2024" је истакла да ће историјски град на обалама Ђетиње потпуно спреман од 10. до 14. јула дочекати преко 2.500 спортиста и гостију који ће учествовати на овогодишњој смотри младости и спорта тромеђе.

„Прошло је преко 50 година од када је наш град био последњи пут организатор МОСИ. Било је то далеке 1971. године и Игре су многима остале у дивној успомени као једне од најбоље организованих у својој богатој историји. Верујемо да ће ове 59. Игре бити још боље и садржајније. Потрудили смо се и на најбољи начин обезбиједили оно што је најосновније за такмичење, боравак и исхрану великог броја такмичара и гостију. Ужице је увек било град спорта и културе и то ћемо свако потврдити у периоду одржавања МОСИ. Ужице и Ужичани вас дочекују раширених руку и отворена срца и сигурни смо да ћете сви из нашег дивног града понети најлепше успомене,“

истакла је градоначелница Раковић Радивојевић.