У току најдужи полицијски час

У Србији је у току полицијски час који је ступуо на снагу у петак од 17:00 и трајаће 60 часова, током целог викенда, до понедељка у 5:00 сати ујутро.

Кретање и окупљање је забрањено, али грађани који током полицијског часа имају здравствене проблеме, не само у вези са корона вирусом, могу да посете лекаре. За све који осећају симптоме новог вируса, посебне КОВИД19 амбуланте раде сваког дана од 07:00 до 22:00 часа.

Кретање током полицијског часа дозвољено је свима онима који имају дозволу за то, која се од прошле среде може добити и електронским путем. Реч је о дозволама за привреднике, пољопривреднике и грађане који брину о другима, преноси Танјуг.

Власници кућних љубимаца могу да прошетају своје љубимце током трајања полицијског часа од 23:00 часа до 1:00 ујутро, и у недељу од 8:00 до 10:00 сати ујутро, у трајању од 20 минута и не даље од 200 метара од места пребивалишта.

Такође, стоматолозима који су се пријавили Стоматолошкој комори Србије да пружају хитне интервенције током полицијског часа није потребна посебна дозвола.

Када је реч о најстаријим суграђанима, старији од 65 година у градским срединама, и старијим од 70 година у сеоским срединама, за њих остаје мера да не смеју да напуштају домове.

Свима који прекрше полицијски час, односно забрану кретања, прете високе новчане казне од 50 до 150 хиљада динара. У складу са Наредбом Владе о ограничењу и забрани кретања на јавном месту од 21. марта, кршење ове Наредбе представља прекршај који се решава по хитном поступку. Окривљена лица ће добити прекршајну пријаву и са њом ће бити привођена код судија за прекршаје који ће им одмах изрицати прекршајне казне.

(Фото: Студио Зум Ужице)