Ученици ОШ "Димитрије Туцовић" учествовали на интеркултурној размени у Песталоци- дечијем селу у Швајцарској ( видео)

Ученици ОШ "Димитрије Туцовић" учествовали на интеркултурној размени у Песталоци- дечијем селу у Трогену у Швајцарској

Из Златиборског округа, 40 ученика и шест супервизора учествовало је у интеркултурној размени која је организована у Трогену у Швајцарској. На размени су били , поред  ученика из три ужичке школе и једне из Севојна, ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине. 

Осморо ученика ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора учествовало је у интеркултурној размени од 10. до 24. новембра, у Песталоци- дечијем селу у Трогену у Швајцарској. У пратњи ученика била је наставница српског језика и књижевности, Јагода Јеремић. Организатор ове размене је Ужички центар за права детета уз подршку Песталоци дечије фондације Швајцарске.Ова размена једна је од крајњих резилтата пројекта „Образовање за права детета“ , која је у ОШ  „Димитрије Туцовић“спровођена, уз њихову подршку, од 2019. године.

„У Песталоци- дечијем селу се ради на балансу између главе, срца и руке, тако да је то за дете у развоју и одрастању веома важно. Мислим да смо имали сјајну сарадњу, и мислим да ће ово искуство бити прилично добро за свако дете  да примени у наредним данима кроз неке активности које ћемо имати у нашој школи“, рекла је Јагода Јеремић, супервизор интеркултурне размене.  

Током боравка у Трогену одржане су многобројне радионице и вежбе о поштовању личности, правима и потребама других, тимском раду, препознавању и превазилажењу дискриминације, а организоване су и посете и обиласци градова и њихових знаменитости.  Део радионица чајетински ученици имали су са вршњацима из Молдавије и Немачке и на овај начин разменили су своја  искуства, стекли нове пријатеље који, без обзира на то што долазе из различитих земаља, имају исте жеље, потребе и права. 

„Првог викенда смо посетили Цирих и имали смо прилику да обиђемо Национални музеј, али и да прошетамо градом и упознамо се са његовим знаменитостима. Следећи дан посетили смо град Сент Гален, где смо имали прилику да видимо изузетну архитектуру, да посетимо њихову катедралу. Други слободан викенд били смо у посети Луцерну, наредни дан смо имали прилику да посетимо чувени едукативно – забавни центар, Технорама, који је за ученике био необично искуство јер сер у њему налати све оно о чему ученици уче из различитих предмета. Ученици су посебно уживали у предивном пејзажу и звуку водопада на Рајни“. 

Своја искуства , утиске и импресије са овог путовања са нама су поделили ученици Татјана Божовић и Милош Митић.

„Ово је била јединствена прилика за све нас. Свим присутним ученицима показали смо доста природних лепота, нашу храну са којом су дефинитивно били одушевљени, имали смо промотивни материјал како би им све лепше и боље дочарали. Изводили смо кореографију Констракте, облачили се у нашу народну ношњу, било је заиста прелепо“, рекла је Татјана Божовић.

„Ово је нешто што нисмо доживели никада пре, и никада више вероватно нећемо доживети овакво искуство. Најлепше ми је било на Рајниним водопадима, јер никада до сада нисам видео толике водопаде, дугу која пролази, сам призор је био одушевљавајући за мене“, рекао је Милош Митић.

На иницијативу ученика, који су се обратили Скупштини Општине Чајетина за помоћ у реализацији путовања, Општина им је изашла у сусрет препознавши значај самог програма и финансирала пут за одлазак у Троген.   

 

Сања Глишовић