УГ "Златиборски круг - 10 година пружалац услуге ДБ "Зрачак" (видео)

зрачак

Дневни боравак за децу са сметњама у развоју „Зрачак“ отворен је 2009. године при Центру за социјални рад у Чајетини, а од 2014. године, због промене Закона о социјалној заштити, о њему се стара УГ „Златиборски круг“ . 

УГ „Златиборски круг“ из Чајетине је већ десет година пружалац услуге за Дневни боравак за децу са сметњама у развоју „Зрачак“. Према закону РС, пружаоци услуга морају имати лиценцу,а ово удружење из Чајетине је ову лиценцу до садa  добили два пута.

„Ми смо пружаоци услуга, а имамо велику жељу да и та деца овде буду сигурна, да улепшају свој живот, да стекну нека нова знања и вештине, а њихови родитељи да се одморе мало, што је јако важно, да добију мало времена за себе. Припремајући разне извештаје, гледајући све ове претходне године, видела сам, имајући у виду да је ово мали колектив , претходних 10 година  у дневном боравку је радило17 особа“, каже  Зорица Милосављевић, председница УГ „Златиборски круг“.

Просторије Дневнoг боравкa „Зрачак“ налазе се у згради ОШ „Димитрије Туцовић“у Чајетини, где су посебно реновиране за боравак корисника, у чему су помагали како локална управа, јавна предузећа и установе, тако и удружења и приватна лица из локалне заједнице.

„Велика је овде радост, иако су то деца са сметњама у развоју. Могу да кажем да је ово простор пун топлине, пун љубави, увек радо дочекају свакога ко дође, испрате лепо онога ко оде, тако да је ово заиста један диван простор и дивно место.  Овде је баш добар пример инклузије, јер је наш дневни боравак у школи, што у Србији није тако често. Захваљујући пре свега спремности менаџмента, директорки посебно, да нам уступи простор и да увек изађе у сусрет,  кухиња спрема доручак деци, а запослени и деца овде у школи увек радо приме и поздраве нашу децу“. 

У току  ових десет година, било је и успона, и падова, каже Зорица Милосављевић.

„Тешко је кад дође зима. Села су удаљена, разуђена, имали смо муке са превозом, добијали смо неке старе аутомобиле, а ево ове године смо од локалне управе добили нов ауто, мада ми молимо за комби погодан за децу са инвалидитетом“.

   
У свом раду, „Златиборски круг“ имао је подршку многобројних сарадника и партнера широм Србије. Ипак, најдраже им је када средина у којој раде има слуха за потребе ове посебне деце када разним поводима организују за њих представе, излете, филмске вечери , новогодишње приредбе и друге догађаје и када у просторије „Зрачка“ стигну поклони којима се њихов простор обогати потребним стварима и даровима за свако дете понаособ.