УГ "Златиборски круг" и ове године пружалац услуге Дневног боравка "Зрачак" (видео)

УГ Златиборски круг и ове године је након расписаног тендера од стране чајетинске општине изабран за пружаоца услуге социјалне заштите Дневни боравак за децу са посебним потребама "Зрачак", коју финансира општина Чајетина. По закону о социјалној заштити и правилнику о пружању услуга социјалне заштите, ангажовани пружалац мора бити лиценциран и са територије општине на којој се ова услуга реализује.

https://www.youtube.com/watch?v=1O0jni7y9ao&feature=youtu.be

На територији општине Чајетина УГ "Златиборски круг" једини имају лиценцу и реализују ову услугу већ пуних шест година. Одобрени број корисника по лиценци је 14, с тим што тај број и варира. Током зимског и летњег распуста Дневном боравку се придружују деца из сеоских месних заједница која похађају редовни образовни програм али им је од великог значаја рад стручњака запослених у Зрачку.

"У раду са децом су ангажовани социјални радник, која је иначе и координаторка услуге и одговорна је за израду документације као и за све извештаје који се подносе општини, министарству и пружаоцима. Међу запосленима је и дефектолог-соматопед, две неговатељице од којих је једна са одређеном врстом инвалидности као што је и законом предвиђено", рекла је мр Зорица Милосављевић, председница УГ "Златиборски круг".

Услуга обухвата децу из општине Чајетина са лакшим и тежим сметњама у развоју, а просторије Дневног боравка су смештене у основној школи „Димитрије Туцовић“, што значајно доприноси инклузији. Општина Чајетина и ове године обезбедила је износ од 5.5 милиона динара на годишњем нивуо, које се утроше за плате запослених и редовно функционисање услуге коју "Зрачак" пружа.

"Нама су једине жеље и потребе да се простор повећа. То нам је једино за сада нешто неиспуњиво. Уколико школа у школском дворишту обезбеди простор за израду ђачке кухиње, по договореном плану је да у приземљу буде простор Дневног боравка. Све остало је у принципу исто. Не може се нешто много ни променити, зна се план и програм рада са децом", каже мр Милосављевић.

У организованим акцијама, или самостално, становници Чајетине се често укључују у подршку Дневном боравку и помажу корисницима. У току је израда ормарића за које је средства обезбедио "Спортки центар" Чајетина током хуманитарног концерта организованог у чајетинском Дому културе.

"Нама је јако важно да становништво буде обавештено да постоје и деца која су овде, како њихов живот изгледа, како и на који начин можемо сви као појединци или групно да помогнемо и да им унапредимо квалитет живота. Ми се заиста трудимо да када год можемо деца буду "видљива" из различитих разлога. Јако је важно што су све институције, организације и појединци толико едуковани и овим путем се свима захваљујемо који су помогли, помажу и брину о нашој деци", наглашава председница УГ "Златиборски круг".

Данка Миловановић