УГ Златиборски круг обележило 23 године рада (видео)

лого

Удружење грађана „ Златиборски круг“ је 12. маја обележило  23 године од оснивања. Велики број пројеката и других подухвата из области екологије, социјалне и друштвене заштите, психолошке подршке рањивим групама, хуманитарног рада, стоји иза њиховох дугогодишњег рада по чему се препознају не само у својој локалној заједници, већ и шире.

23 године успешног рада стоји иза чајетинског Удружење грађана „ Златиборски круг“ које је 12. маја обележило још једну годишњицу. Мноштво битних пројеката остварено је у овом периоду, није лако ни набројати их све, каже председница Удружења Зорица Милосављевић, али иза свега стоји велики ентузијазам и залагање чланова, као и подршка људи из локалне заједнице и појединих удружења у окружењу, да се све идеје реализују. Почеци су, ипак, најтежи.

" Гледајући на то да су се многе организације, које су осниване у периоду када и ми, угасиле а ми смо наставили, имам утисак да смо имали велику снагу и енергију, а екипа људи која се окупила била је добра, јака. Али, велику предност смо имали што смо у то време упознали "Женски центар" и Раду Гујаничић и желим да јој се и овом приликом захвалим. Јер, она је долазила често код нас, у Удружење, и кад види да , као и сви почетници, нешта не знамо, она каже : Овако ћемо, да нам савет... И то је велика ствар кад су људи несебични. Онда је полако почела да нас уводи у неке програме, пројекте, да нас упознаје са другим људима, шаље нас на обуке и мало-по-мало  смо се почели оснаживати... Ето, 23 године су пролетеле а ми ни сами не знамо шта смо све урадили!", рекла је Зорица Милосављевић.

У општини Чајетина ово удружење успело је да оствари многе планове на опште добро локалне заједнице. Радећи на подршци најмлађима, отворили су и опремили простор канцеларије за младе као и канцеларију волонтерског сервиса, опремили су простор у Чајетини за дружење пензионера; пружали су екномско и психо-социјално оснаживање жена из руралних подручја кроз мноштво радионица, основали Савет за родну равноправност, постали су пружаоци услуга Помоћ у кући која се односила на помоћ најстаријим становнцима општине Чајетина, као и Дневног боравка за децу са сметњама у развоју „Зрачак“.

"2018/2019. године је "Златиборски круг" био носилац једног веома лепог пројекта а то је Циркуларна економија. Тада се тек уводио тај термин и ми смо у свим образовним институцијама, са ученицима, родитељима, представницима локалне управе, причали на ту тему и просто помогли школама, јер смо били покетачи те идеје па је циркуларна економија  доста заживела. Онда смо основали једно тело (а тела се обично оснивају при општини) , основали смо Савет за едукацију при школи "Димитрије Туцовић" у Чајетини. Ја сам урадила анализу школа и видела да не постоји ни при једној школи такав савет као при нашој школи. Негде смо иновативни", додаје са поносом Милосављевићка.

У оквиру подршке Дневном боравку „Зрачак“ након ковида, УГ „Златиборски круг“ је урадило Протокол о поступању у кризним ситуацијама, први у Србији, који ће помоћи многим организацијама и удружењима у поступању са рањивим групама у кризним ситуацијама. Крајем прошле године покренуто је Саветовалиште за децу са проблемима у понашању као део пројекта „Мост“, у циљу унапређења међусекторске сарадње у ресоцијализацији и превенцији асоцијалног понашања деце и младих са проблематичним понашањем у Чајетини.