Угоститељско туристичка школа из Чајетине остварила учешће на Самиту туризма у Италији (видео)

Софија Павловић Луковић, професорка

Угоститељаско-туристичке школе из Чајетина узела је учешће на Глобалном омладинском туристичком самиту, који се одржава од 27. јуна до 3. јула у граду Соренто, у Италији. Ову платформу развила је Светка туристичка организација у сарадњи са Владом Италије. 

Уз подршку Иновационог бизнис центра Златибор, Угоститељаско-туристичка школа из Чајетине пријавила се на  јавни позив младих делегата за учешће на Првом глобалном туристичком омладинском самиту, који се одржава у граду Соренто, Република Италија , а које је расписало Министрарство трговине, туризма и телекомуникације . 

„Са великим задовољством можемо да се похвалимо да смо у синергији са Угоститељско-туристичком школом значајно дали свој допринос образовању. Самим тим надамо се да ће њихова идеја о паметном туризму на Златибору допринети не само развоју на локалном нивоу, већ и глобалном. Такав  модел рада ће допринети одрживом развоју туризма, који подразумева очување природних ресурса за будуће генерације“, рекао је Стојан Вуковић, пројектни менаџер ИБЦ.  

Ученицa другог разреда средње Угоститељско-туристичке школе у Чајетини, Ана Николић, и ментор професорка Софија Павловић Луковић, изабране су на јавном позиву Министарства туризма да представљају Србију  на Самиту у Соренту, који ће бити одржан од 27. јуна до 3. јула текуће године. Млада ученица ће на најбољи могући начин представити себе и  Србију на Глобалном самиту, а учешће на оваквом Светском догађају подједнако је важно и за Чајетину, и за Србију. 

„Ученица Ана Николић написала је есеј на тему „Србија као дестинација паметног туризма“, а ја сам одрадила једно мотивационо писмо и  објаснила зашто би баш Ана могла да представља Србију на Глобалном туристичком самиту младих. Имам огромна очекивања и што се тиче самих радионица и тренинга, а биће и неке спортске активности. Видела сам да је и гастрономија једна од области која ће бити популарисана на самом том Самиту. На крају ће ученици имати симулацију Скупштине светске туристичке организације, где ће излагати своје предлоге које су на радионицама разрадили. Туризам је веома динамична област и надам се да ћемо убудуће што више да конкуришемо за учешће у другим активностима, како би промовисали и школу, и Златибор и државу “, рекла је Софија Павловић Луковић, професорка. 

Министарство трговине, туризма и телекомуникације, као награду изабраном делегату и његовом пратиоцу, обезбеђује превоз и трансфере, а трошкове смештаја и боравка у Италији сноси Светска туристичка организација Уједињених нација. 

Сања Глишовић