УН: Треба помоћи земљама у развоју

Уједињене нације предлажу да се, услед пандемије корона вируса, земљама у развоју помогне са 2.5 билиона долара. Сматра се да би последице тренутног стања у којем се свет налази могле бити катастрофалне за економије ове групе земаља.

Према извештају који је објавила Конференција УН за трговину (UNCTAD) удар под којим се налазе економије земаља у развоју је неупоредиво јачи него у време светске економске кризе 2009. године. Вредност валута ових земаља према долару пала је између пет и 25 посто од почетка године. Предвиђа се да би светска економија ове године могла ући у рецесију која ће проузроковати губитке изражене у билионима долара. Примера ради, амерички економисти упозоравају да би у развијеној земљи каква су САД ове године без посла могло да остане скоро 50 милиона људи, што би њихову стопу незапослености подигло на више од 32 одсто, тј. на највишу стопу још од 1948. године.

UNCTAD зато позива пре свега земље G20 групе да спроведу у праксу приче о међусобној солидарности, како би се помогло земљама у развоју, у којима живи преко шест милијарди људи, тј. две трећине светског становништва.

(извор: UNCTAD)