Ускоро почиње реконструкција ОШ у Шљивовици

Основној школи „Миливоје Боровић“ у Шљивовици, која се налази у прилично лашем стању и у коју се већ дуже време није улагало, предстоји обимна реконструкција. Радови на овој инвестицији, које средствима у износу 26.398.104 динара финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије, поверени су предузећу за инжењеринг, трговину и грађевинарство "ИТГ" д.о.о. Смедерево. Реконструкцијa овог објекта, према речима просветног инспектора Општинске управе Чајетина Мирослава Ђокића,  требала би да почнa ускоро, чим временске прилике дозволе. Рок за њен завршетак је 60 дана од дана увођења у посао.

„Извршиће се озбиљни захвати на школи. Биће замењена врата учионица, кречење зидова и плафона, реконструкција свих водоводних, канализационих и електро инсталација, а дотрајале подове замениће керамичке плочице. Планирана је реконструкција свих мокрих чворова и уградња новог котла на пелет.   Постојећа котларница се измешта, а на њеном месту биће постављене туш кабине, које ће бити у вези са фискултурном салом, као и свлачионице“, објашњава Ђокић. Фискултурна сала, у којој ученици најрадије проводе време, тренутно је у веома лошем стању. Прокишњава, хладно је, а подови су потпуно пропали.

„Планирано је скидање постојећег пода, стављање изравнавајућег слоја, одређених подлога и паркета, као и увођење грејања. Радиће се замена постојећег крова, постављање снегобрана, олука, спољашње изолације и фасаде. Спољашња столарија налази се у добром стању, тако да ће само бити замењена улазна врата. Ради се нова савремена кухиња и трепезарија, која ће бити опремљена по највишим стандардима“, додаје Ђокић.

Мислило се и на партерно уређење, па је у плану ограђивање школског дворишта, постављање бехатон плоча и мобилијара. Поред тога, урадиће се хидрантске мреже, нова септичка јама и постројење за пречишћавање отпадних вода. Иако је реч о веома обимном послу, то неће утицати на одвијање наставе. Радови који се тичу уређења учионица спроводиће се током викенда, док ће због хладног времена и прилично дуге грејне сезоне, задњу фазу представљати измештање котларнице.

Драгана Росић