Успешан завршетак радова на Стопића пећини (видео)

Радови на пешачкој стази у Стопића пећини, која води кроз канал са кадама до новог проширеног простора, након два месеца приведени су крају. Пећина је проширена са око 80 метара новог простора са кадама дубоких и до 7.5 метара.

https://www.youtube.com/watch?v=oA2S_5XXX0Y&feature=youtu.be

Са уређењем Стопића пећине кренуло се од 2008. године а само годину дана касније пећина је била отворена за посетиоце. У то време бигрених када није било, уређене су биле само стазе и расвета. Из године у годину радови су напредовали па је тако 2011. године уређена платформа испред водопада "Извор живота".

" 2015. године је урађена стаза изнад бигрених када који је уједно и амблем ове пећине и нешто јединствено на Балкану тог типа. Међутим, ми смо тада стигли до када које су дубоке 1.80цм. Сада је у каналу са кадама настављено извођење радова па смо допрли до каде која је 7.20цм дубока. Изнад када налази се сталактит који је 6м дуг и део њега је потопљен у води", рекао је Радојко Јанковић, чувар-водич Стопића пећине.

Вода периодично доспева да испуни каде и да се лагано прелевају. Тренутно има воде у кадама које су дубоке 1.80цм а с обзиром да је ових дана било падавина испуниће се и најдубље каде. Новитет пећине је подводна расвета, расвета са белим светлом  као и лед расвета. У најновије уређеном делу стазе у дужини од 50м налазе се сталактити висине и до 3,4м.

"Туристима се највише допада сам улаз у пећину који је мономенталан и чија је висина 18м а ширина 35м. Затим их очарају бигрене када и то највише у случају када вода прелева из њих. Ту је и водопад од 10м висине назван "Извор живота" и такође, у случају високог водостаја, одушевљава посетиоце. Уосталом, сама посета је довољан показатељ колико су људи очарани а само прошле године је било 89.113 посетилаца", додаје Јанковић.

Извођење радова на пешачкој стази која води кроз канал са кадама, до новог проширеног простора, трајали су више од два месеца. Извођач је била фирма из Сремчице која је све послове обавила на врхунцу задатка а из Стопића пећине позивају мештане и туристе да дођу и сами се у то увере. Са новом двораном шетња кроз пећину мамиће још већи број посетилаца.

Цена улазница: деца до 7 година бесплатно;  деца 7-15 година - 150 динара;  одрасли - 250 динара;     рекреативне наставе - 100 динара.

[easy_image_gallery gallery="936"] Данка Миловановић